Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний комітет захисту журналістів критикує Україну за переслідування журналістів


“Комітет захисту журналістів” стурбований посиленням тиску на журналістів, зокрема, в регіонах після виборів 2006 року.

Правозахисна організація “Комітет захисту журналістів” вважає, що Україна втрачає здобутки Помаранчевої революції у сфері свободи преси.

В результаті політичної боротьби після парламентських виборів 2006 року в Україні помітними стали прояви повернення репресивної тактики у ставленні до засобів масової інформації. Згідно з даними київського Інституту масової інформації, торік мали місце щонайменше 32 випадки побиття та погроз проти журналістів, тобто йдеться про подвоєння таких нападів в порівняні з попереднім роком, повідомляє правозахисна організація “Комітет захисту журналістів”.

“Комітет захисту журналістів” стурбований посиленням тиску на журналістів, зокрема, в регіонах після виборів 2006 року.

Ще до того, як висохло чорнило під Універсалом, Янукович (прем’єр-міністр) почав консолідацію своєї влади, призначивши низку авторитарних представників минулого режиму, пішов шляхом відновлення пострадянських норм влади, – мовиться у документі “Комітету захисту журналістів”. А торік у вересні представники Партії регіонів внесли на обговорення Верховної Ради новий законопроект, згідно з яким наклеп вважається карним злочином.

На думку авторів звіту “Комітету захисту журналістів”, третє місце на парламентських виборах «Нашої України» є проявом розчарування виборців у тому, що Президент Ющенко не дотримав обіцянки притягнути до судової відповідальності скорумпованих посадовців попереднього режиму.

“Комітет захисту журналістів” у щорічному звіті також критикує українську юстицію за атмосферу секретності навколо суду, що розглядає справу про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Комітет стурбований і ситуацією зі свободою слова в Росії та Венесуелі.

У звіті Володимира Путіна та Уґо Чавеса називають “демократаторами” – всенародно обраними диктаторами. На думку авторів доповіді, президенти Росії та Венесуели створили в своїх державах такі режими, які за зовнішніх атрибутів демократії контролюють і чинять тиск на засоби масової інформації.

За звітом, від початку правління Володимира Путіна з 2000-го року в Росії загинули 13 журналістів, але жодного злочинця не покарали.

Комітет також критикує іранську владу за порушення прав журналістів.

За звітом правозахисників, в Ірані, починаючи із 2000-го року, заборонили понад 100 публікацій та затримали десятки журналістів.
XS
SM
MD
LG