Доступність посилання

ТОП новини

Допомога дітям вулиці.


Павло Вольвач Слухати: Київ, 5 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — «Допомогти дітям вулиці» — така програма діє в Україні вже 3 роки. Вона охоплює 6 обласних центрів, а також кілька районних. У рамках цієї програми невдовзі має запрацювати новий проект у столиці України. За задумом його організаторів, допомога знедоленим дітям має набути загальнонаціонального рівня.


Безпритульні діти вже давно стали невід’ємним атрибутом вулиць українських міст. За статистикою, їх в Україні налічують від 120 до 300 тисяч.

Ситуація настільки серйозна, що стає проблемою для національної безпеки України. Принаймні, так вважають представники Міжнародного благодійного фонду «Карітас» України та Європейського руху в Україні.

Тому вони неухильно розширюють свою спільну програму, спрямовану на допомогу дітям вулиці. Ця допомога є комплексною і включає різні соціальні послуги.

Мобільні станції тепер є і в Києві

Йдеться про соціальну реінтеграцію та безпеку дітей, роботу в реабілітаційних центрах та безпосередньо на вулиці. Зокрема, й принцип мобільних станцій, які вже діють у Донецьку, Тернополі, Хмельницькому і Львові.

Президент Європейського руху в Україні Олександр Білецький розповідає: «Щоденну допомогу отримує 50 дітей, гарячі обіди і соціальну та медичну допомогу. Автомобіль їздить за спеціально розробленим маршрутом, робить зупинки, про які діти знають. Кожна зупинка розрахована на різні категорії дітей».

З березня така станція розпочне працювати і в столиці України. Зрозуміло, ця локальна ініціатива не вирішить проблеми. Але керівники проекту якраз і сподіваються привернути увагу до проблем дітей вулиці найширших чинників, і громадських, і державних.

Потрібна допомога і громадян, і держави

Президент Міжнародного благодійного фонду «Карітас» України Андрій Васькович характеризує ситуацію так: «В Україні, за свідченням соціологів, ми маємо феномен дітей вулиці „латиноамериканського типу“. Це означає, що дитина не має чіткої допомоги від держави, яку вона має, наприклад, у Німеччині. В Німеччині дитина, яка опинилася на вулиці, може піти в державну інституцію, її можуть інтегрувати у різні державні програми й повернути з вулиці».

Це й є кінцевою метою проекту, започаткованого в Україні.

Поки що, як зазначив Андрій Васькович, проект фінансують виключно західні фонди та меценати. Тож організатори проекту очікують допомоги й від українських громадян, і від української держави. Майбутнім якої і є діти. Діти вулиці в тому числі.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG