Доступність посилання

ТОП новини

Вибух у луганському ресторані: 2 загинули, 14 — у лікарні.


Ярослав Гребенюк Луганськ, 5 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — 3 лютого в Луганську вибухнув ресторан швидкого харчування «Суп-хауз». Унаслідок вибуху загинули двоє жінок, троє потерпілих у вкрай важкому стані перебувають у реанімації, ще одинадцять, серед них 7-річний хлопчик, госпіталізовані в луганський обласний опіковий центр.

Зруйноване внаслідок вибуху бістро "Суп-хауз" в центрі Луганська. Луганськ, 3 лютого 2007 року.
Вибух пролунав серед білого дня. Скляні стіни закладу просто винесло вибуховою хвилею. Пластикові двері відкинуло метрів на 30, вони впали біля зупинки громадського транспорту. У сусідніх будівлях — обласній бібліотеці і готелі «Луганьск» — повилітали вікна.

Попередня причина вибуху — технічні порушення при використанні газу в балонах. Зазвичай балони з газом виносять на вулицю, а у «Суп-Хаузі» вони стояли поряд із пічкою. Від перенагрівання, як кажуть, і стався вибух.

«Вибух був із подальшим горінням, тільки по прибуттю пожежників вогонь загасили. Коли б не спалах, деяких жертв могло б не бути», — сказав начальник відділення МНС у Луганській області підполковник внутрішньої служби Микола Безкоровайний.

Жертви і компенсація

Загиблі — дві жінки, котрі працювали в закладі. Ті троє, що наразі перебувають у критичному стані, — також працівники «Суп-Хаузу». За словами лікарів, вони отримали сильні опіки дихальних шляхів, обгоріло близько дев’яноста відсотків шкіри.

Родичів і знайомих не пускають у лікарняні палати, оберігаючи від додаткового стресу. У палати заходять тільки батьки.

У важкому стані й семирічний хлопчик з міста Антрацита. У нього обгоріло обличчя й тіло.

Його мама розповіла, як усе відбулося: «Ми приїхали до Луганська в цирк із Антрацита. А там на 12 годин квитків не виявилось, і ми вирішили почекати до 15-ї. Щоб згаяти час, ми вирішили пообідати і поїхали в центр. Вибрали це кафе. Їли, все нормально. Дитина від нас відійшла, і це все трапилося раптово, швидко, ми навіть нічого не зрозуміли. Нас було троє дорослих і ще одна дитина. У нас лише легкі опіки, а ось мій син потерпів сильно. Зараз він лежить після операції під наркозом. Мене не пускають у палату».

Один із відвідувачів кафе, що потрапили до центру, обійшовся невеликими пораненнями. У Дмитра Вознюка з Луганська обгоріла кисть руки, а також він отримав слабкі опіки шиї. «Я не дуже потерпів. У момент вибуху я був перед касою. У мене опіки невеликі — шиї і руки. Але в палаті зі мною лежать чоловіки з великими опіками рук і обличчя», — розповів Дмитро.

Усі операції проводять безкоштовно. Стало відомо, що власниця «Суп-Хаузу» виплатила кожному з потерпілих компенсацію в 500 гривень.

Правила безпеки переступили через суд

Як повідомив заступник мера Луганська Маноліс Пілавов, представники «Луганськгазу» не підписували дозволів на роботу «Суп-хаузу». Проте власник ресторану оскаржив заборону в суді і виграв процес.

Чиновник також розповів, що вже знайдена компанія, яка заправляла газові балони при мінусовій температурі. Їх занесли у тепле приміщення, і перепад температури спричинив вибух.

Останнім часом схожі аварії відбуваються у Луганську щороку. У жовтні 2004-го вибух газу зруйнував цілий під’їзд п’ятиповерхового будинку. У лютому 2006 року загинуло вісім людей — дві будівлі пошкодило через витік газу.
XS
SM
MD
LG