Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко таки звертається до Конституційного Суду щодо закону про Кабмін


Про це Президент України повідомив у понеділок на брифінгу. На переконання керівника держави, закон не відповідає нормам Конституції ні за процедурою його ухвалення, ні за змістом. Раніше в понеділок прес-служба Конституційного Суду повідомляла, що подання з Секретаріату Президента щодо закону про Кабмін не надходило.

Про це Президент України повідомив у понеділок на брифінгу.

На переконання керівника держави, закон не відповідає нормам Конституції ні за процедурою його ухвалення, ні за змістом.

Президент навів аргументи на підтвердження свого переконання.

Він нагадав про рішення КС від 7 липня 1998 року про те, що у разі, якщо до тексту закону після його повторного розгляду в парламенті вносяться зміни, не передбачені пропозиціями Президента, голова держави має право повернути цей закон на повторний розгляд парламенту. За словами Віктора Ющенка, про те, що такі зміни були, свідчить лист голови апарату Верховної Ради Валентина Зайчука.

Керівник держави переконаний, що Голова Верховної Ради Олександр Мороз не мав права підписувати цей закон. «Переконаний, що дотриманням законів і Конституції можна достойно виходити з усіх проблемних питань», — сказав Президент.

Кажучи про свої зауваження щодо змістовної частини закону, Ющенко зауважив, що в законі є ряд позицій, які виглядають особливо конфліктними. Зокрема положення, за яким коаліція має право вносити до парламенту кандидатуру Прем’єр-міністра, а також кандидатури міністрів закордонних справ і оборони, Президент назвав антиконституційними і такими, що узурпують владу.

«Навіщо тоді потрібен інститут Президента, якщо це може робити коаліція», — запитав голова держави.

Також Ющенко назвав ряд інших положень, які суперечать, за його словами, положенням Конституції. Зокрема, це питання скріплення підписами законодавчих актів Президента, призначення заступників міністра оборони і міністра закордонних справ.

«Враховуючи відзначене, хотів би підкреслити, що Кабінет Міністрів працювати чи жити з фальшивим паспортом не може», — наголосив Ющенко: «Голова Верховної Ради, на моє глибоке переконання, не наділений Конституцією правом підпису законів, які повернуті Президентом для повторного розгляду».

Як уточнив голова Секретаріату Президента Віктор Балога, якщо подання до Конституційного Суду визначено як першочергове, суд має розглянути його упродовж одного місяця.

Раніше в понеділок прес-служба Конституційного Суду повідомляла, що подання з Секретаріату Президента щодо закону про Кабмін не надходило.

Перед тим Прем’єр-міністр Віктор Янукович після зустрічі з Віктором Ющенком та Олександром Морозом оголосив, що Президент просить Конституційний Суд перевірити вісім положень закону про Кабінет Міністрів.
XS
SM
MD
LG