Доступність посилання

ТОП новини

Бюджет Білого Дому викликав невдоволення в Конгресі


Сергій Куделя Вашингтон, 6 лютого, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент США Джордж Буш виніс вчора на розгляд Конгресу США проект державного бюджету на наступний рік. Білий Дім пропонує суттєво збільшити військові видатки, скоротити фінансування соціальних програм та зберегти низький рівень податків.

Новий бюджет, на суму у майже три трильйони доларів, також передбачає збереження дефіциту бюджету на рівні минулого року, тобто трохи менше 10% відсотків від його загального обсягу. Однак, лідери демократичної більшості у Конгресі США вже піддали бюджетні пропозиції президента нищівній критиці. Про причини розбіжностей між двома гілками американської влади розповідає наш кореспондент у Вашингтоні Сергій Куделя.

Нові бюджетні видатки лише на військові операції в Іраку та Афганістані дорівнюють усьому дефіциту річного бюджету США, який пропонує ухвалити президент Буш.

Чи бюджетні асигнування вказують на виведення військ з Іраку?

Білий Дім вимагає від Конгресу США надати Пентагону ще цього року додаткових сто мільярдів доларів і виділити на військові кампанії в Іраку та Афганістані сто сорок п’ять мільярдів у 2008 році. Водночас, бюджет передбачає скорочення втричі фінансування кампанії у цих державах починаючи з 2009 року, коли президент Буш залишить свою посаду.

На думку оглядачів, це свідчить про план Адміністрації розпочати виведення американських військ з Іраку ще напередодні президентських виборів. Весь бюджет Пентагону складатиме наступного року понад шістсот мільярдів доларів, тобто п’яту частину усього державного бюджету.

Ймовірність запеклого протистояння між Конгресом та Білим Домом

Суттєве збільшення військових видатків Адміністрація Буша хоче здійснити за рахунок скорочення фінансування соціальних програм, і насамперед програм медичного страхування як для людей похилого віку, так і для дітей з бідних родин. Ці пропозиції вже викликали осуд в демократів. Зокрема, сенатор Тед Кеннеді заявив, що президентський бюджет лише поглибить кризу у сфері охорони здоров’я.

Однак, найбільший спротив демократів викликає запропоноване Бушем закріплення низького рівня податків, який він ввів як тимчасовий захід у 2001 році. За оцінками експертів Конгресу, через скорочення податків американський бюджет втратив за останні п’ять років близько одного трильйона доларів. На їхню думку, за збереження низького оподаткування, американському уряду так і не вдасться збалансувати бюджет.

Адже, експерти очікують у найближчі роки зростання пенсійних виплат, пов’язане із виходом на пенсію покоління «бейбі-бумерів». Отже, аналітики занепокоєні, що політика низьких податків призведе до хронічного дефіциту бюджету, який згодом буде важко подолати.

Тому зараз демократи обіцяють відмінити податкові пільги для великих корпорацій та найбагатших верств населення. А американські спостерігачі прогнозують запекле протистояння між Конгресом та Білим Домом щодо пріоритетів бюджетної політики.
XS
SM
MD
LG