Доступність посилання

ТОП новини

Кримські «регіонали» беруть під контроль «силовиків» і владу.


Володимир Притула Сімферополь, 6 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму «регіонали» беруть під контроль місцеві правоохоронні структури і готуються забрати всю повноту влади в автономії. Вони також збираються змінити статус та повноваження постійного представника Президента України в АРК.


Минулої суботи в Сімферополі у присутності керівників парламенту та уряду автономії міністр внутрішніх справ України Василь Цушко представив нового начальника кримського главку міліції полковника Анатолія Могильова, який до цього працював у Донецькій області. А раніше, за рекомендацією місцевих «регіоналів», на «донецького» замінили начальника кримської податкової, під їхнім тиском звільнили постійного представника Президента, а тепер захиталося крісло і під прокурором автономії Віктором Шемчуком. Той два тижні тому відмовився добровільно подати у відставку, а вчора до Криму прибула представницька бригада з Генеральної прокуратури, її мета комплексна і, можна не сумніватися, пристрасна перевірка кримської прокуратури.

«Свої» люди при владі

Загалом Партія регіонів разом із Російським блоком має у Верховній Раді Криму лише 44 мандати зі 100 за списком. Але до проурядової коаліції також увійшли комуністи, прогресивні соціалісти, об’єднані есдеки та представники Партії «Союз». Таким чином парламентська більшість контролює приблизно три чверті депутатів кримського парламенту і тепер намагається реалізувати цю перевагу у всіх владних структурах півострова.

Яскравим прикладом цього може стати нещодавня заява лідера кримських «регіоналів», народного депутата України Василя Кисельова, який публічно обурився тим, що у деяких міністерствах і відомствах автономії немає жодного «регіонала». Це він назвав «непорядком з кадрами» і заявив, що не знає, як Партії регіонів виконувати свою передвиборчу програму, якщо вона «не розставила у владі своїх людей».

«Чужі» мери також на перешкоді

Лідер кримських "регіоналів",
народний депутат Василь Кисельов.
(© RadioSvoboda.Ua)
Ще одне завдання, яке дав Василь Кисельов місцевим партосередкам, – ініціювати оголошення недовіри «чужим» мерам міст і главам райдержадміністрацій у тих регіонах автономії, де проурядові сили мають дві третини депутатських мандатів. Перша ластівка – Армянськ, де 31 січня після вотуму недовіри подав у відставку міський голова Костянтин Сєдов з місцевого політичного блоку «Наш Крим».

І одночасно з цим кримський спікер, «регіонал» Анатолій Гриценко повідомив, що його однопартійці уже підготували законопроект про внесення змін до закону про Представництво Президента України в Криму. Він аргументував необхідність цього тим, що низка положень даного закону не відповідає Конституції України. Мовляв, конституційна реформа урізала повноваження не тільки Президента, але і його представника в автономії. Досі лише колишній представник Президента Геннадій Москаль у Криму виконував роль стримування і противаги владним амбіціям кримських «регіоналів».
XS
SM
MD
LG