Доступність посилання

ТОП новини

Звільнення Арсена Авакова: політичний серіал.


Олена Солодовнікова Харків, 6 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На Харківщині у боротьбі за крісло голови обласної державної адміністрації лише черговий етап. Місцеві оглядачі вважають, що набуття чинності Закону “Про Кабмін” допоможе противникам Арсена Авакова залишити його без роботи. Хоча боротьба за посаду триває вже понад півроку.

Арсен Аваков
Протистояння облради та Арсена Авакова розпочалось у червні минулого року. Тоді під час чергової сесії 105 депутатів висловили недовіру голові облдержадміністрації. Причиною для цього стало незадоволення його роботою. Однак політологи схиляються до політичної версії конфлікту – Аваков представник помаранчевого табору, а більшість у Харківській облраді складає Партія Регіонів.

Наступна серія – Верховний суд України

Арсен Аваков не поспішив залишати крісло керівника Харківщини. Він подав до суду позов, в якому вимагав скасувати рішення облради. Адже, на думку посадовця, процедура голосування проходила з порушеннями. Відтоді область спостерігає за “багатосерійною стрічкою” – суд із продовженням. Спочатку районний суд постановив, що порушення були незначними і не вплинули на ухвалення рішення депутатами. Тоді Арсен Аваков звернувся до Апеляційного суду Харківської області, який частково задовольнив його вимоги. Обласна рада оскаржила це рішення у Вищому Адміністративному суді. Однак наприкінці січня юристи Арсена Авакова заявили, що і це не остання інстанція – і вже готують звернення до Верховного суду України.

Призначає Президент, контролює Кабмін

Упродовж розвитку конфлікту між керівником Харківщини і облрадою Віктор Ющенко кілька разів закликав місцеву владу деполітизувати свою діяльність, відмовитись від конфронтації та налагодити своє співпрацю в інтересах регіону. Наразі зі вступом в силу закону про Кабінет Міністрів намітився новий вихід із протистояння. Адже контроль за діяльністю керівників областей тепер буде здійснювати не Президент, а Кабмін.

Арсен Аваков каже, що політреформа ніяк не вплине на його діяльність: “Мене небагато що може злякати в цьому житті і в моєму стані. Я вважаю, що конституційна реформа вже вступила в дію. Губернатор призначається і є прямою вертикаллю виконавчої влади по президентській лінії. І в той же час звітує Кабінету Міністрів. І навіть нова редакція закону про Кабмін нічого не вносить”.

Представники Партії Регіонів теж не вважають, що політреформа швидко вирішить проблему. Останнє слово скаже суд, впевнена голова бюджетної комісії Харківської облради Любов Чуб: “Це не буде волюнтаристським усуненням. Якщо повноваження Прем’єр-міністра посиляться, то він буде вирішувати це питання. Я думаю, що це не першочергове питання для Кабінету Міністрів... Я думаю, все буде залежати від рішення суду”.
XS
SM
MD
LG