Доступність посилання

ТОП новини

Фарбування волосся: чи справді краса вимагає стількох жертв?


Дар’я Марченко Слухати: Київ, 6 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Процес фарбування волосся з розвитком хімії поступово перетворюється зі шкідливої для здоров’я на приємну щомісячну процедуру. Однак зі збільшенням кількості людей, які прагнуть зовнішніх змін, частішають випадки алергічних реакцій. Про це стверджують лікарі у новому дослідженні, опублікованому у «Британському медичному журналі».

Фахівці з охорони здоров’я виявили, що «пусковим механізмом» алергії під час фарбування волосся є хімічний реактив під назвою пара-фенілендіамін. Вчені з Таїланду підрахували, що у кожної сотої людини виникає алергічна реакція на цю речовину. Вона вже заборонена у Франції, Німеччині та Швеції, однак досі широковживана у решті країн світу.

Попередженням про шкідливість часто нехтують

Помірним проявом реакції на пара-фенілендіамін є свербіння, однак у важких випадках спостерігаються набряк обличчя і болючі висипання. Минулого року у Данії через це шпиталізували п’ятьох підлітків, одного з них – до відділу інтенсивної терапії. Раніше у постраждалих була алергічна реакція на татуювання, але це не зупинило їх від зміни кольору волосся. Схоже, твердження «краса вимагає жертв» у прямому сенсі сприймають і мешканці британської столиці. За інформацією лондонських дерматологів, вони і далі використовують фарбу для волосся попри попередження про можливі небезпечні наслідки.

Фарбують волосся і жінки, і підлітки, і чоловіки

Що ж не влаштовує людей у природному кольорі власного волосся? Очевидно, багато що: фарбування волосся набуває все більшої популярності – і не лише серед літніх жінок, які прагнуть сховати сивину. Так, у Сполучених Штатах Америки кількість чоловіків, які фарбують волосся, у період з 1998 по 2003 рік зросла на чверть.

Ця модна тенденція поширилась також серед молоді в азійських країнах. Зокрема, кількість японських старшокласниць, які змінюють колір волосся, за якихось 10 років зросла майже на 30 відсотків. А молодих жінок, які експериментують з відтінком волосся, за цей період взагалі побільшало на 80 відсотків! А от дані дослідження, здійсненого у Франції, Німеччині, Італії, Іспанії, Ірландії та Чехії: три чверті жінок і 7 відсотків чоловіків фарбують волосся.

Чому люди фарбують волосся? Тут дослідники ступають на ґрунт, де важко застосувати наукове осмислення: йдеться про Її величність моду і одвічне людське прагнення до змін.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG