Доступність посилання

ТОП новини

В Україні автомобільний бум. Чи буде продовження?


Євгенія Вятчанінова Слухати: Київ, 7 лютого 2007 (Radiovoboda.Ua) – Купівельна спроможність українців зростає. Про це, зокрема, свідчить динаміка продажу нових легкових автомобілів у 2006 році. Порівняно із 2005 роком ця цифра збільшилась на 40%. Українці купують дедалі дорожчі автомобілі, причому іноземного виробництва. Виробники ж у Росії та Білорусі втрачають популярність.

Кілометрові пробки на київських дорогах стали типовою для міста картиною.
На думку Олега Назаренка, директора Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів та дилерів, “бум” на ринку легкових автомобілів зумовлений передовсім зростанням доходів. А це наслідок розвитку “тіньової” економіки, яка, на думку фахівця, не так уже й погано впливає на ринок у цілому: “Зарплати в конвертах, які отримує левова частка наших співгромадян, ідуть на користь економіці, тому що вони все-таки потрапляють на вільний ринок. Ці гроші ідуть у торговий обіг, за них купуються і автомобілі, і нерухомість, і все інше”.

Олег Назаренко відзначає і другу причину пожвавлення на ринку легкових автомобілів – недовіра українців до купівлі нерухомості через постійні афери та скандали. Телеоператор Василь, погоджується із фахівцем. Він у 2006 році взяв у кредит автомобіль “Славуту”. Василь ринок не вивчав, а як і більшість українців, у першу чергу орієнтувався саме на розмір гаманця.

Олег Назаренко: “Люди беруть іномарку в кредит в тому випадку (мається на увазі ціновий сегмент автомобілів від 16 тисяч доларів і вище), наприклад, у людей або вже є житло, або навпаки немає змоги взяти кредит на житло. І тоді люди думають: “Краще я вже буду їздити по-людськи, якщо вже не можу собі купити, де жити”.

Фахівці прогнозують зменшення попиту на автомобілі у 2007 році

На думку Галини Ляшук, керівника відділу продажу салону “Автомир”, офіційного дилера концерну “Фольксваген”, продаж легкових та комерційних авто у 2007 році зменшиться порівняно із минулим роком. Це зниження вона пов’язує із погіршенням умов кредитування. І прогнозований вступ України до Світової Організації торгівлі, на думку Галини Ляшук, не означає зниження ціни на авто: “Навіть при вступі в СОТ я не думаю, що авто стануть дешевші. Я думаю, що в законі є усілякі пункти і це не дозволить знизити ціну, тому що “Шевроле”, “Опель” взагалі перестануть продаватися. Вони в Україні збираються і якщо “Фольксваген” буде коштувати 20 000 доларів, то “Шевроле” за 17 000, образно кажучи, їх ніхто не буде купувати”.

Олег Назаренко, директор Всеукраїнської асоціації автомобілів імпортерів та дилерів, погоджується із дилером концерну “Фольксваген”. Попри прогнозоване зниження мита на ввезення іноземних автомобілів у зв’язку із вступом до СОТ ціна на авто навряд чи знизиться. Адже вартість автомобіля формують заводи-виробники, а не імпортери. А для різних країн та ринків – вони різні. Олег Назаренко також прогнозує зниження продажу нових легкових автомобілів у 2007 році майже на третину.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG