Доступність посилання

ТОП новини

Верона – не тільки місто Ромео і Джульєтти.


Наталка Кудрик Слухати: Рим, 7 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Це невелике місто на півночі Італії славиться не лише древньою історією та культурою, а й вважається Меккою закоханих. Там і донині живе пам''ять про трагічну історію кохання Ромео і Джульєтти, яку відкрив світові великий англійський драматург. Туристи-романтики линуть до Верони, особливо в День Святого Валентина. Окрім романтичних місць Верона полонить і величними архітектурними пам''ятками.

Відомі вулиці і площі Верони залишмо на потім. Наразі, взявшись за весла, подорожуємо річкою Адідже, яка розділяє місто. Десь у V-IV століттях до н.е. на її берегах і виникла Верона, колишня римська колонія.

Потік води досить бурхливий, тому мандруючи на екскурсійних гумових човнах, почуваєшся трохи боязко, але краєвиди древнього міста заспокоюють. Місцевий гід розповідає: „Назагал туристи дуже задоволені можливістю милуватися зовсім іншою панорамою міста. На човнах з нами бувають люди різного віку, і ми гарантуємо безпечну подорож. Ця екскурсія пропонує насамперед можливість поєднати два види відпочинку: спортивний і культурний”.

„Маленький Рим”

Видно величезний кам''яний замок Кастель-веккіо, який звів у 14 столітті для захисту від ворогів веронський герцог Кангранде Другий. Нині у замку зібрана велика колекція італійського живопису, скульптури та кераміки. Саме річкою Адідже в античні часи доставляли на човнах мармурові брили для будівництва у місті грандіозного амфітеатру Арена. Завдяки цій споруді Верону називають „маленьким Римом”, бо амфітеатр дещо поступається розмірами римському Колізею. Веронська Арена сьогодні – місце феєричних оперних вистав просто неба.

Після подорожі річкою, піднімаємося на міст Скаліджеро, звідки відкривається захоплююча панорама самої річки Адідже. Рухаємося далі до міста – і ось нарешті відомі романтичні місця шекспірівської п’єси. Так званий будинок-музей Джульєтти з відомим балкончиком побачень. У внутрішньому дворику бронзова фігура героїні з відполірованою від рук туристів правою груддю. Мовляв, дотик до цієї частини статуї обіцяє здійснення любовних бажань.

Місцеві Ромео і Джульєтти дещо інші

Сучасні молоді веронці скептично ставляться до таких забобонів та й любовні драми переживають по-іншому. Місцеві Ромео пишаються талантом завойовувати серця Джульєтт з першого погляду, але дівчата думають по-іншому. Одна з них зауважує: „Правду кажучи, веронські хлопці не дуже славні залицяльники. Та й наші дівчата — кивають у бік хлопців, але не підпускають їх до себе”.

Вечірнє життя Верони вирує у барах і ресторанах. Молодь збирається на аперитив перед вечерею: галасливі розмови, жарти, їдять канапки з сиром, а найбільше запивають коктейлями на основі білого вина. Один веронець розповідає про особливості таких посиденьок і про рідне місто: „Залежно від того, коли закінчуємо роботу, зазвичай збираємося близько восьмої вечора і починається церемонія аперитиву. Найбільший недолік веронців — те, що вони з першого знайомства не дуже довірливі. А цінність Верони – це місто, яке працює, постійно в роботі”.

Робота роботою, але й розважатися веронці люблять, як то кажуть, по повній програмі. Як і в інших містах Італії, у лютому у Вероні влаштовують карнавальні шоу. Тисячі людей збираються в історичному центрі – епіцентрі народних гулянь. Тоді й про роботу згадувати не хочеться, бо святкові дні у Вероні сповнені відчуттям щастя й романтики.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG