Доступність посилання

ТОП новини

Білоруський опозиціонер Ігар Ляльков про Білорусь, Росію, Україну та Євросоюз.


Богдана Костюк Слухати: Київ, 7 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Учора в інтерв‘ю агентству “Reuters” білоруський Президент Александр Лукашенка заявив, що має намір співпрацювати з Євросоюзом. якщо останній “не втручатиметься у справи Білорусі”. Лукашенка також заявив, що продовжуватиме відстоювати національні інтереси держави і стабільність економіки в енергетичному конфлікті з Росією. Прокоментувати ці висловлювання Радіо Свобода погодився мінський політолог, радник одного з лідерів білоруської опозиції Мілінкєвіча — Ігар Ляльков.

Р.С.: Пане Ляльков, чи варто вірити згаданим вище заявам Президента Лукашенка?

І.Л.: Насправді, це стара риторика, і нічого нового у виступах Лукашенки стосовно співпраці з ЄС немає. А от риторика щодо Росії стала справді більш різкою і категоричною, оскільки росіяни настільки різко піднімають ціни на енергоносії, що білоруська економіка такого пресу просто не витримає. 10 років усе було “по-братськи” дешево, а тепер Москва демонструє, чого варте “побратимство”. Реакцію ж Лукашенки я б розцінив як своєрідний шантаж Кремля, багато у чому істеричний.

Р.С.: У російських мас-медіа почали з‘являтись коротенькі повідомлення, що імовірна заміна Александра Лукашенки на більш помірковану фігуру?

І.Л.: Я думаю, що це контр-шантаж з боку Росії, треба розуміти, що Росія так само незадоволена заявами білоруського лідера, як незадоволений Лукашенка виступами Володимира Путіна та акціями “ГазПрому”. Нагадаю: у Росії активно діє газове лобі, якому потрібні гроші і ринки. Навряд чи ці лобісти підготували заміну нинішньому президентові Білорусі, Лукашенка, як то кажуть, “свій у дошку”... Я не вірю, що на зміну Лукашенки найближчим часом прийде інша особа, тим більше, що Росія не має правового механізму впливати на політичну ситуацію у Білорусі.

Р.С.: Пане Ігар, якою Ви бачите перспективу співробітництва України і Білорусі?

І.Л.: Наші країни є просто приречені на співпрацю! Історія, економіка, людські взаємини міцно прив‘язали нас одне до одного. Та і нинішні політичні та господарські еліти наших держав готові поглиблювати співробітництво. Тим більше, врахуйте специфіку моменту у стосунках Лукашенки з Росією та ЄС: поміж цих двох потужних вогнів він шукатиме спільну мову з українським керівництвом, яке після ваших парламентських виборів полівіло.

Р.С.: І все ж, Ви як представник білоруської опозиції, білоруського Народного Фронту, перебували один день у Києві. Можливо, Ваш візит пов’язаний зі співпрацею українських і білоруських демократичних сил? Чи це був приватний візит?

І.Л.: Мій візит носив швидше приватний характер – я був запрошений представниками білоруської громади. Але були і зустрічі політичного характеру: з представниками Секретаріату Президента, з відомими політологами Максимом Стріхою і Володимиром Фесенком. Програма хоч і була одноденною, але вельми насиченою.

Матеріали до теми:

• Лукашенко: Білорусь хоче йти власним шляхом поміж Росією й Заходом.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG