Доступність посилання

ТОП новини

Закон «Про Кабмін»: протистояння триває.


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 7 лютого (RadioSvoboda.Ua) – Дискусія навколо Закону «Про Кабмін» триває. Секретаріат Президента називає ухвалення та оприлюднення цього документа криміналом. А Кабінет Міністрів вбачає в законі керівництво до дії. Тоді як місцеві чиновники починають уже втілювати його у життя.


Ухвалення та оприлюднення Закону «Про Кабінет Міністрів» – кримінальний злочин. Так нинішню ситуацію кваліфікують у Секретаріаті Президента.

За словами керівника Секретаріату Віктора Балоги, глава держави вже направив до Конституційного Суду подання, щоб скасувати Закон «Про Кабмін» у цілому: «Підставою стало порушення процедури ухвалення та набрання чинності цим законом. Йдеться про нехтування конституційним принципом верховенства права. Оприлюднений закон переконливо засвідчив, як в українському політикумі порушуються зобов‘язання. Президент не пішов і не міг піти на цю фальсифікацію. За регламентом Верховної Ради будь-яка зміна тексту, слова, речення чи навіть коми, має голосуватися тільки в сесійній залі. Ніяких махінацій з текстом уже по цьому закону бути не може. Я вважаю, що це кримінальний злочин».

Лавринович не бачить порушень Конституції

Натомість в уряді продовжують наполягати на легітимності цього документа. Міністр юстиції Олександр Лавринович висловив переконання, що Конституційний Суд не визнає Закон «Про Кабмін» неконституційним. За словами Лавриновича, у законі немає жодного пункту, який би суперечив Основному Законові. Пан Лавринович розповідає: під час перемов із представниками Секретаріату урядова сторона погодилася стосовно деяких змін, однак цілковитої згоди так і не дійшли.

Чиновники на місцях уже діють...

А тим часом, чиновники на місцях Закон «Про Кабмін» починають втілювати у життя. Приміром, перший секретар Дніпропетровського обласного комітету СПУ Юрій Алексеєнко закликає позбутися представниці «Нашої України» в облдержадміністрації: «Той закон про уряд, що прийнятий, буде цей дисбаланс вирівнювати. На рівні обласної державної адміністрації повинні бути представники «антикризової коаліції», які призначаються головою уряду – Януковичем».

Суперечку мав би розв’язати Конституційний Суд

Експерти ж зазначають, що президентсько-урядову суперечку щодо Закону «Про Кабмін» має розв’язати Конституційний Суд. Однак не виключають, що проблема може бути вирішена шляхом політичних домовленостей. Кость Бондаренко: «Компроміси можуть лежати, як у площині політичних, кадрових призначень, так і в площині різноманітних бізнесових поступок. Не секрет, що основні суперечностей між політичними гравцями лежать не стільки в ідеологічній сфері, скільки у сфері того, якими є інтереси того чи іншого бізнес-оточення, чи то Президента, чи то Прем’єр-міністра». 2 лютого Закон «Про Кабінет Міністрів України» оприлюднили офіційні друковані видання, відтак він набув чинності. Напередодні Президент вдруге ветував цей закон, оскільки після подолання у парламенті першого вето йому подали на підпис інший текст. Президент вважає офіційну публікацію закону нелегітимною, а сам закон неконституційним.

Матеріали до теми:

• Антикризовики знову взялися за Конституційний Суд. • Прем’єр пропонує Конституційному Суду припинити розгляд подання про неконституційність заборони йому переглядати політичну реформу. • Володимир Шаповал: Президенту пропонують порушити Конституцію. • У становищі навколо Закону «Про Кабінет Міністрів України» винна «нелегітимна» конституційна реформа — суддя Федерального апеляційного суду США Богдан Футей. • Економічні ризики президентсько-прем’єрських змагань.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG