Доступність посилання

ТОП новини

Павло Лазаренко й далі в пошані.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 7 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У галереї портретів почесних громадян Дніпропетровська, яка розгорнута у холі міської ради, знову з’явився портрет Павла Лазаренка. Відновлення фото свого лідера домоглися представники Блоку Лазаренка в міськраді.

Агітаційний плакат Павла Лазаренка. (фото з архіву)
Генсек Леонід Брежнєв і екс-Президент Леонід Кучма — такі найближчі сусіди тепер у Павла Лазаренка. Звання почесного громадянина міста йому присвоїли ще у 95-му, коли він обіймав посаду першого віце-прем’єра, трохи пізніше прикріпили фото. Під час «переслідувань» — саме так цей період у житті свого лідера називають дніпропетровські «лазаренківці» — портрет з Дошки пошани зник невідомо куди.

На світлині він молодший

Тепер фото на місці. Щоправда, не те, що було, а інше — Лазаренко у період свого прем’єрства, щонайменше на 10 років молодший, ніж зараз, без сивини.

Прес-секретарка Блоку Лазаренка в міськраді Оксана Ільковська сама зібрала журналістів,щоб пояснити історію портрета: «Одним із депутатів нашої фракції був поданий запит до секретаря міської ради. У відповіді говориться, що немає ніяких підстав для позбавлення Лазаренка звання почесного громадянина Дніпропетровська, і тому фотографію Павла Івановича повернули на законне його місце».

Про суди ні слова

Під портретом Лазаренка коротка інформація: був представником Президента в області, головою облради, першим віце-прем’єром і Прем’єром, сприяв відновленню у Дніпропетровську будівництва метро та завершенню 50-ти довгобудів. І все. На запитання журналістів, а де ж повідомлення про судові процеси, Оксана Ільковська відповіді не має.

– «Я не можу цього коментувати». – «Чому?» – «Ну тому що».

Між тим у різних фракціях міськради депутати майже одностайні у своєму ставленні до повернення портрета — мовляв, хай буде. Керівник фракції «регіоналів» Олексій Тішкін сказав Радіо Свобода, що немає нічого проти фото — і Кучма, і Лазаренко, хоч з додатком «екс», але перші особи країни.

А у фракції «Нашої України» взагалі не помітили змін на дошці. Голова фракції Сергій Рибалка зазначив: «Якщо людина щось зробила для міста корисне, то, мабуть, повинне це фото висіти. Тим паче йому повернули де-юре права почесного громадянина. Я, якщо чесно, не звернув на фото уваги».

Кобзон-Баюл-Кучма-Лазаренко

Галерея портретів почесних громадян Дніпропетровська налічує кілька десятків фото місцевих уродженців і людей, які мають заслуги перед містом. Тут і співак Йосип Кобзон, і фігуристка Оксана Баюл, ракетобудівник Олександр Макаров, ціла низка ветеранів Другої світової. А також аристократія імперських часів — Михайло Родзянко, Дмитро Батюшков, Іван Дурново, котрі щедро жертвували на потреби міста та сприяли його розбудові.
XS
SM
MD
LG