Доступність посилання

ТОП новини

Туберкульозний диспансер на болоті.


Валентина Одарченко Слухати: Рівне, 7 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 700 тисяч осіб – майже півтора відсотка населення країни – такі лише офіційні дані хворих на туберкульоз в Україні. За експертними оцінками, цей показник може сягати півтора мільйона людей. На Волині медики, говорячи про туберкульоз, все частіше вживають слово пандемія. Одна з причин – відсутність нормальних умов для лікування.

Флюрограма легенів людини хворої на туберкульоз.
ДЛЯ ДОВІДКИ:
Туберкульоз - це інфекційне захворювання, яке викликається мікобактеріями туберкульозу. Збудник туберкульозу був відкритий у 1882 році німецьким вченим Робертом Кохом, тому він ще також називається "паличкою Коха". Свою назву хвороба отримала на початку ХІХ століття, коли під час розтину померлих від туберкульозу на внутрішніх органах знаходили патологічні зміни у вигляді невеличких горбочків - "tuberculum". Відомі й інші назви цього захворювання - горбковиця або сухоти. Назва науки про туберкульоз - "фтизіатрія" походить від грецького слова "phtisis", що означає "виснаження".

Щорічно в світі захворює на туберкульоз 7-10 млн. людей, 2,5-3 млн. вмирає, з них — 300 тис. дітей. 97% померлих — із країн, що розвиваються. Якщо у XVII столітті "біла чума" (тобто туберкульоз) була причиною кожної четвертої смерті і практично всі європейці були інфіковані мікобактерією туберкульозу, то сьогодні ситуація не набагато краща і, на жаль, погіршується в усьому світі. На думку експертів ВООЗ, у наступні 20 років від туберкульозу помре майже 70 млн. людей (це більше, ніж населення таких країн як: Україна, Чехія, Угорщина разом узяті!), а близько 1 млрд. будуть інфіковані.
Туберкульоз на Рівненщині та Волині ніколи не вважався явищем незвичним. Заболочені землі та вологий клімат сприяли зростанню захворюваності, здебільшого серед незаможного населення. Нині ж туберкульоз лишається найскладнішою проблемою обласної медицини, констатує голова комісії Рівненської обласної ради з питань охорони здоров’я Віра Кобилянська. Адже, незважаючи на щорічні обласні й державні програми боротьби з туберкульозом, він поширюється катастрофічно швидко: «Це вже не епідемія, а пандемія – коли кожен п’ятий мешканець області має захворювання, пов’язане з туберкульозом – чи туберкульоз легень, чи якась легша форма, чи просто інфікований.»

Аварійний тубдиспансер

Будівлі протитуберкульозного диспансеру всього 13 років. Тим часом упродовж майже 10-ти років підвальні його приміщення заповнені водою висотою в людський зріст, на його території постійно просідає ґрунт, у будівлі з’явилася тріщина, на стінах поширюється грибок, комунікації прогнили. Розповідає головний лікар тубдиспансеру Ростислав Рожанський:

«Проблема розпочалася з того моменту, коли саме в тому місці стали будувати тубдиспансер. Він побудований всупереч усім нормативним документам, які існують у санітарної служби, які заперечують подібне місце розташування такого закладу. Чотири роки тому нам проводили обстеження, то ґрунтові води зараз піднімаються місцями на відстані 60 сантиметрів від поверхні ґрунту».

Будувати не на болоті, а у лісі

Рекомендації будувати протитуберкульозні заклади у сухій місцині, бажано на узвишші, з переважаючими хвойними деревами свого часу були грубо проігноровані. Будинок спорудили… практично на болоті, але в межах міста. У той же час років 5 тому на Рівненщині практично знищений Клеванський протитуберкульозний санаторій, котрий розташовувався серед столітнього соснового лісу. Тож на засіданні рівненського прес-клубу лікарі звернулися до журналістів з проханням спонукати громадськість вимагати від обласної ради надання виділених на папері майже мільйона коштів – поки що для осушення підвальних приміщень та проведення меліоративних робіт.

Віра Кобилянська: «Було виділено 900 тисяч, але жодної копійки на осушення тубдиспансеру не пішло».

Поки депутати разом з’ясовують, куди пішли кошти, спрямовані на ліквідацію аварійного стану диспансеру, більше половини рівненських хворих на активний туберкульоз не мають можливості лікуватися в стаціонарі – тут бракує місць. У ці дні в спроектованій на 270 ліжко-місць лікарні лікується 400 хворих. Головний лікар переконаний, що якби відповідні інстанції сьогодні провели комплексне обстеження диспансеру, то навряд чи вони дали б дозвіл на його подальшу експлуатацію.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG