Доступність посилання

ТОП новини

У Парижі розпочався судовий процес щодо карикатур на пророка Магомета.


Тарас Марусик Слухати: Київ, 7 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Сьогодні розпочався судовий процес за позовом Спілки ісламських організацій і Великої Мечеті Парижа до сатиричного тижневика “Шарлі Ебдо” (Charlie Hebdo), який у лютому 2006 року опублікував три карикатури на пророка Магомета. Судовий розгляд від самого початку набрав великої ваги. Кожну зі сторін представляють відомі адвокати, а головуватиме на засіданні голова суду. Крім того, на процесі зачитали листа міністра внутрішніх справ, кандидата на президентську посаду Ніколя Саркозі, в якому він висловив свою підтримку виданню, щоб “в ім’я свободи сміятися з усього”.

Іран -- Протест проти карикатур на пророка Магомета біля посольства Данії у Тегерані. Демонстранти спалюють хрест. 17 лютого 2006 р.
Публікація карикатур на пророка Магомета в Данії та інших країнах восени 2005 року викликала хвилю обурення в мусульманському світі, яка вилилася в напади на дипломатичні установи західних країн. Були і загиблі. В столиці Лівану Бейруті підпалили, наприклад, приміщення посольства Данії. А в Сирії рік тому протестанти атакували дипломатичні місії Данії і Норвегії.

Така хвиля насильства ще більше укорінила негативні стереотипи щодо мусульман. Про це мовиться в грудневому дослідженні Європейського Союзу, автори якого закликають і європейські уряди, і мусульманські громади боротися з цією проблемою. Багато європейців вважають, що мусульмани не шанують головних західних цінностей, таких як свобода слова.

“Карикатури не були расистськими...”

Судовий процес у Парижі може тривати два дні. Мусульманська громада звинувачує тижневик Charlie Hebdo в образі, завданій групі осіб через їхні релігійні переконання. Якщо буде доведена вина цього видання, його редакторові Філіпові Валю загрожує максимальний за цією статтею термін 6 місяців ув’язнення і штраф розміром 22 з половиною тисячі євро.

Філіп Валь не визнає своєї провини. 7 лютого він сказав: “Абсолютно очевидно, що карикатури не були расистськими. Достатньо подивитися їх, щоб зрозуміти, що над жодним мусульманином не поглумилися. Зате віруючий мусульманин може бути ображений у своїй вірі цими карикатурами. Це правда. Але демократія – це якраз місце для дебатів, під час яких можна почути речі, які ображають нас у наших переконаннях. І це залагоджується в дебатах”.

“Ми просто республіканці і захищаємо світський характер держави”

Одна із карикатур, опублікованих у серії тих скандальних, вийшла з-під руки французького карикатуриста, співробітника цього тижневика Кабю (Cabu). Його карикатура називається “Магомет стомився від інтегральних мусульман” (Mahomet débordé par les intégristes). На ній пророк жаліється: “Важко, коли тебе люблять негідники”.

Французький карикатурист називає судовий процес “середньовічним”: “Я не кажу про всіх мусульман, про всіх віруючих, а про фанатиків. Ми так нападали на католицьку релігію і Ватикан, що тепер повинні нападати на всі релігії, зміст яких – завоювання світу. Тому наше завдання відповідати на це – в ім’я свободи слова, в ім’я цінностей Республіки. Ми просто республіканці і захищаємо світський характер держави”.

Матеріали до теми:

• “Звуки життя”: Від карикатури до ворожнечі. • Балтійські країни підтримують Данію у карикатурній війні. • Скандал з карикатурами на пророка Мухаммеда наростає. • Хвиля гніву в арабо-мусульманському світі з приводу карикатур на Пророка Мухаммеда в скандинавській пресі.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG