Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 8 лютого.


Віктор Недоступ Київ, 8 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня помер Петро Перший, у США почали готуватись до громадянської війни, Японія напала на російський Порт-Артур, а префектуру Осаки вперше очолила жінка.

8 лютого 1725 року У Санкт-Петербурзі на 53-у році життя помер Петро I Великий, російський цар (з 1682 р.), перший російський імператор. До нього Росія іменувала себе скромніше – царством.

1861 – У Річмонді делегати від шести штатів – Південної Кароліни, Міссісіпі, Флориди, Алабами, Джорджії, Луїзіани, – (які вийшли зі складу США після обрання президентом країни Авраама Лінкольна, представника Республіканської партії, що виступала за скасування рабовласництва), формують тимчасовий уряд Конфедерації Сполучених Штатів. Наступного дня президентом нової країни обирають Джеферсона Девіса. У березні до Конфедерації приєднається Техас, а в квітні армія Півдня атакуватиме один із небагатьох фортів у Південній Кароліні – в країні почнеться Громадянська війна.

1904 – Після відмови Росії прийняти японський план розділу сфер впливу в Манчжурії та Кореї, у ніч з 8 на 9 лютого 10 японських есмінців атакують російську ескадру, що стоїть на зовнішньому рейді Порт-Артура (російської військової бази в Китаї), і виводять з ладу два есмінці і крейсер. Починається Російсько-японська війна.

1918 – у Києві біля Києво-Печерської лаври за нез’ясованих обставин вбивають митрополита Київського Володимира.

1924 – У місті Карсоні (штат Невада) – перша у США страта у газовій камері, жертвою стає Тонг Лі, член китайської банди. Його визнають винним у вбивстві члена іншої банди. Отруйний газ був визнаний у Неваді в 1921 році більш гуманним засобом страти, ніж повішення, розстріл чи електричний струм.

1930 – папа римський Пій XI засуджує СРСР за переслідування християн.

1996 – Уряд України придбав у Англії найстарішу в Антарктиді наукову базу Фарадея. Її перейменовують на Вернадського.

А у 2000 вперше в історії Японії мером міста стала жінка. Вона очолила префектуру міста Осаки. Очевидно, це таки тисячоліття жінки, принаймні на це натякали деякі пророки. Ну і нічого страшного.
XS
SM
MD
LG