Доступність посилання

ТОП новини

Міністри оборони держав-членів НАТО вирішать, як боротися з Талібаном


Сергій Куделя Вашингтон, 8 лютого, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Міністри оборони держав-членів НАТО зустрінуться сьогодні у місті Севільї на півдні Іспанії для обговорення подальших дій альянсу в Афганістані. Очікується, що глава Пентагону Роберт Гейтс оголосить на цій зустрічі про збільшення в Афганістані американського військового контингенту та надання Вашингтоном додаткових коштів для підготовки афганських військових. Серед інших тем дводенних переговорів керівників оборонних відомств – майбутній статус сербської провінції Косово та ймовірне розміщення систем протиракетної оборони у Польщі та Чехії.

Цьогорічна весна може стати найбільшим за останні п’ять років випробуванням для сил НАТО в Афганістані. Адже лідери ісламського руху “Талібан” погрожують у найближчі місяці розпочати активні воєнні дії у південних афганських провінціях. Вони також обіцяють зробити 2007 рік найкривавішим з часу введення у державу військ коаліції. Тому саме ситуація в Афганістані буде в центрі уваги керівників оборонних відомств держав-членів НАТО під час їхньої дводенної зустрічі у Севільї.

Командування сил НАТО в Афганістані вимагає від членів альянсу збільшити там кількість військових, яких зараз налічується 34 тисячі осіб. Сполучені Штати вже заявили про свою готовність надіслати до Афганістану ще три тисячі американських військових та планують надати додаткові 10 мільярдів доларів для підвищення боєздатності афганської армії. Декілька сотень додаткових військових надасть і Великобританія. Проте експерти не очікують схожих кроків від інших учасників альянсу.

Необхідність у стабілізації Афганістану

Напередодні зустрічі міністрів оборони генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер заявив, що зберігає “відносний оптимізм” щодо залучення нових військових з інших держав альянсу. Франція, Італія, Іспанія та Туреччина вже заявили, що поки не планують збільшити в Афганістані свою військову присутність. Європейські лідери занепокоєні і зростанням кількості жертв серед військових коаліції, яких лише минулого року загинуло майже дві сотні осіб.

Водночас, як відзначають американські посадовці, держави НАТО зобов’язані зробити 2007 рік поворотним у стабілізації Афганістану. Це насамперед вимагає знищення сил Талібану та посилення боротьби із нарко-торгівлею, яка стала головним джерелом фінансування ісламських бойовиків. За оцінкам експертів, майже весь опіум на тіньовому ринку наркотиків має афганське походження.

Розширення системи протиракетного щита

Окрім проблеми Афганістану міністри оборони держав НАТО обговорять і план врегулювання статусу Косова, нещодавно запропонований ООН. Очікується, що міністри заявлять про свою готовність забезпечити стабільність у цій сербській провінції.

Найбільш суперечливим питанням порядку денного може стати пропозиція Пентагону розмістити елементи системи протиракетної оборони у Польщі та Чехії. Генсек НАТО схвалив таку ініціативу Вашингтона. На його думку, усі учасники альянсу повинні мати однаковий рівень захисту. Деякі держави-члени альянсу, зокрема Франція та Канада, не погоджуються із розміщенням систем протиракетної оборони у Центральній Європі. Про неприйняття цього плану Білого Дому заявить під час зустрічі у Севільї і міністр оборони Росії Сергій Іванов.
XS
SM
MD
LG