Доступність посилання

ТОП новини

Із поверненням Януковича корупційні схеми знову визначають українську політику та економіку (огляд європейської преси).


Василь Зілгалов Слухати: Прага, 8 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейські газети, серед іншого, коментують продовження політичного протистояння у Києві та найбільшу фінансову оборудку року на банківському ринку України.


Німецька «Зюддойче Цайтунґ» вийшла у четвер під заголовком: «Президент Ющенко і глава опозиції Тимошенко планують дострокові парламентські вибори»; газета також підкреслює, що президент України і глава БЮТ відновили «союз проти керівника нинішнього уряду». «Зюддойче Цайтунґ» інформує, що колишні помаранчеві союзники сподіваються на рішення Конституційного суду щодо нелегітимності нинішнього Кабінету міністрів. А сам Ющенко, як зауважує ця ж газета, прагне повернути собі також провідну роль у зовнішній політиці і для цього проанонсував свою лекцію з питань зовнішньополітичної стратегії України, яку прочитає цими вихідними в перебігу Мюнхенської міжнародної конференції з проблем безпеки.

Українські олігархи зацікавлені у гарантіях на їхню власність

Аналізуючи нинішні реалії українського політичного горизонту, «Зюддойче Цайтунґ» зауважує, що з поверненням Віктора Януковича «корупційні схеми знову визначають українську політику та економіку». «Зюддойче Цайтунґ» також зазначає, що «ті олігархи, котрі стоять за Януковичем, сильно зацікавлені у демонтажі стосунків із Західною Європою та США. При цьому вони також не дуже хочуть бути більш залежними від Москви і прагнуть зберегти контроль над створеними ними, часто сумнівними за формою, концернами. З іншого боку, олігрхи шукають на заході нові ринки збуту, а також партнерів для модернізації своїх підприємств. Насамперед, однак, вони зацікавлені в стабільності таких правових відносин, котрі б гарантували їм їхню власність».

Чи зможе Ющенко відновити свою втрачену політичну силу?

Ця ж газета скептично ставиться до численних повідомлень з Києва про нібито «демократизацію життя і зміцнення правопорядку» в Україні. «Зюддойче Цайтунґ» вважає, що у час, коли Юлія Тимошенко розгорнула боротьбу проти свого головного суперника Віктора Януковича з прицілом на президентські вибори 2009 року, сумнівним виглядає те, що Віктор Ющенко зможе відновити свою втрачену політичну силу.

А лондонська «Файненшел Таймс» звертає увагу на зростання привабливості українського банківського ринку. Газета підтверджує це тим, що «Шведбанк», найбільший шведський банк, купив в Україні за майже мільярд доларів «ТАС-Комерцбанк». Лондонська газета вважає, що згадана оборудка «Шведбанку» підтверджує, що банківський сектор України «є збалансованим для майбутніх придбань».

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG