Доступність посилання

ТОП новини

Ядерна програма Пхеньяна: світло в кінці тунелю — чи пускової шахти?


Сергій Куделя Слухати: Прага, 8 лютого 2007 (RadioSvoboda.ua) — Північна Корея готова зробити «перші кроки» до припинення своєї ядерної програми — такий перший, принаймні на словах, результат шестисторонніх переговорів про ядерну програму Пхеньяна, які вкотре поновилися сьогодні в Пекіні. Сторони мають обговорити, як можна втілити заяву 2005 року, що пропонує Пхеньянові заохочення в галузях економіки й безпеки в обмін на відмову від ядерних амбіцій.


Учасники переговорів на словах оптимістичні, але обережні в оцінці перспектив виходу з нинішнього протистояння. Воно загострилося в жовтні минулого року, коли Пхеньян провів перше ядерне випробування.

Тепер оглядачі говорять про ймовірність рідкісного поступу на переговорах, які досі роками майже не виходили з глухого кута. Цього разу всі, і Північна Корея, готові до дії, повідомив після закінчення першого дня зустрічі південнокорейський представник Чхон Йон У.

«Ми підтвердили, що поміж країнами існує спільне розуміння: необхідно досягти домовленості про перші кроки до втілення спільної заяви від 19 вересня (2005 року) до кінця цього кола. Також є спільне розуміння, що це має бути лише початок повного зупинення ядерної програми Північної Кореї, і ми мусимо почати це повне зупинення якнайшвидше», — заявив південнокорейський дипломат.

Речник зовнішньополітичного відомства Китаю, в столиці якого відбувається зустріч, Цінь Ґан був обережнішим у своєму оптимізмі: «Не хочу висловлювати ні позитивного, ні негативного ставлення до сьогоднішніх шестисторонніх переговорів, бо це лише перший день. Треба зачекати й побачити, як підуть переговори наступними днями. Але мені здається, що сторони наближаються до досягнення консенсусу».

«Третя фаза п’ятого кола» — чи буде вихід?

Представники обох Корей — Північної й Південної, — а також США, Японії, Росії й Китаю знову зібралися сьогодні за зачиненими дверима в китайській столиці. За офіційним підрахунком, це вже «третя фаза п’ятого кола» цих переговорів.

Досі від 2003 року вони дали тільки одну-єдину вже згадану спільну заяву півтора року тому. За тим планом Північній Кореї пропонували відмовитися від ядерної програми, а у відповідь обіцяли економічну допомогу й зобов’язання Сполучених Штатів не домагатися зміни режиму у Пхеньяні.

Північна Корея постійно звинувачує США, ніби ті загрожують їй і планують скинути її нинішню комуністичну владу сталіністського зразка. Вже двічі її представники взагалі не з’являлися на такі переговори.

Але нинішню згоду країни коментують як зміну її попередньої позиції: під час минулої зустрічі в грудні представник Пхеньяна взагалі відмовився був обговорювати ядерне роззброєння і лише висував вимоги до США.

Тепер очікують, що до ранку п’ятниці оприлюднять проект нової спільної заяви.

Ядерне протистояння з Північною Кореєю почалося ще наприкінці 2002 року, коли США звинуватили Пхеньян у здійсненні таємної програми збагачення урану, яка порушує угоду 1994 року між двома країнами. Відтоді Північна Корея вигнала з країни міжнародних інспекторів, знову запустила вже заглушений було атомний реактор, і врешті в жовтні минулого року оголосила про випробування атомного вибухового заряду. У відповідь і США, і традиційні союзники Пхеньяна — Китай і Росія — підтримали санкції ООН проти Північної Кореї.

Матеріали до теми:

• Північна Корея здійснила ядерні випробування.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG