Доступність посилання

ТОП новини

Меркель поговорила з Ющенком про енергетичні інтереси.


Надія Кандиба Слухати: Німеччина, 8 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент України Віктор Ющенко сьогодні у Берліні зустрівся з канцлером Німеччини Анґелою Меркель та виступив з доповіддю у Німецькому товаристві дослідження Східної Європи. Під час переговорів у Берліні, серед іншого, йшлося про співпрацю в енергетичній галузі.


Під час нинішнього триденного візиту до Німеччини Президент України Віктор Ющенко вже надолужив те, що не встиг зробити кілька місяців тому, коли йому вручали німецьку премію “Квадрига”. Тоді канцлер Німеччини Анґела Меркель через занадто напружений робочий графік не знайшла часу для українського гостя. У четвер, однак, глава німецького уряду спілкувалася з Ющенком цілу годину. Під час зустрічі йшлося про співпрацю між Україною і Європейським Союзом, а також про енергетичну безпеку.

Україна усвідомлює свою роль в енергетичній безпеці Європи

Український лідер запевнив німецького канцлера, що Україна є надійною транзитною ланкою на шляху транспортування енергоносіїв до Західної Європи: «Україна розуміє свою важливу роль у формуванні енергетичної безпекової політики у Європі, відповідально до неї ставиться. Я хотів би підкреслити, що Україна віддано відноситься до зобов’язань енергетичної хартії. Вона їх завжди виконувала, як виконувала і в минулому році, і в позаминулому. Ми розуміємо, наскільки сьогодні важливі колективні зусилля з формування безпеки у цьому економічному секторі».

Меркель, у свою чергу, наголосила, що у відносинах в енергетичній сфері справді найважливішу роль відіграє таке поняття, як «надійність». Що ж стосується перспективи членства України в ЄС, то тут німецький канцлер, як завжди, продемонструвала стриманість. Коли вдасться налагодити поглиблену співпрацю між Євросоюзом і Україною, тоді можна буде подумати й про наступний крок, сказала Меркель.

Меркель: ми підтримуємо реформи й трансформаційні процеси в Україні

Відповідаючи на запитання журналістів, канцлер Німеччини з розумінням поставилася до внутрішньополітичних процесів в Україні: «Ми, з німецького боку, всіляко підтримуємо реформи й трансформаційні процеси в Україні. Ця підтримка займає широке місце в наших відносинах. Зі власного досвіду ми знаємо, що демократичні зміни відбуваються не завжди так просто, як хотілося б».

Восени цього року Меркель має намір відвідати Київ. Як стало відомо, найближчим часом у Німеччині побувають прем’єр-міністр України Віктор Янукович і голова Верховної Ради Олександр Мороз.

Німцям стає дедалі важче розуміти Україну...

Після зустрічі з Меркель Ющенка запросили виступити в Німецькому товаристві дослідження Східної Європи. Там українського президента привітала колишній спікер німецького парламенту Рита Зюссмут. Після 20-хвилинної промови запитань з боку публіки до українського державного лідера не бракувало. У залі можна було почути, що німцям стає дедалі складніше розібратися в тому, що відбувається в Україні.

Професор Кельнського університету, експерт з питань Східної Європи Ґерхард Сімон зауважив: “Та інформація, яку ми отримуємо з Києва, є вкрай заплутаною й суперечливою. У ній складно розібратися. Багато хто в Німеччині просто перестав цікавитися Україною, оскільки сьогоднішні заяви політиків завтра знову заперечуватимуть. Ну, а передбачити, що буде післязавтра, взагалі неможливо”.

Отже, щоб розібратися в тому, що відбувається в Києві, німці й запросили до себе не кого-небудь, а самого президента України. До речі, поїздка Віктора Ющенка до Німеччини не обмежиться тільки Берліном. Очікується, що в п''ятницю він відвідає меморіальний комплекс на території колишнього нацистського концтабору Фльоссенбург. У цьому концтаборі в 1944-45 роках перебував його батько. Крім того, президент України у суботу візьме участь у роботі традиційної мюнхенської конференції з питань безпеки.

Матеріали до теми:

• Назарбаєв у Берліні – званий гість, якому доводиться чути не тільки компліменти. • «Європейський канцлер» Анґела Меркель має для світу багато ідей. • Німецька преса: Часи панібратства у відносинах із Росією минули. • Візит канцлера Німеччини до Росії – у центрі уваги енергетична політика. • Німеччина хоче розширити співпрацю з країнами Чорного моря і Центральної Азії. • Канцлер Німеччини: Росія руйнує довіру до себе.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG