Доступність посилання

ТОП новини

Перша тарифна перемога.


Олексій Крапивко Слухати: Київ, 8 лютого 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) – У Києві тарифи на житлово-комунальні послуги зросли в 1,9 раза, а не в 3 з половиною. Відповідне рішення ухвалили сьогодні депутати Київради. Їх підтримав і столичний голова, який зазначив, що саме такий розвиток подій він і передбачав.

Кияни на акції протесту проти підвищення комунальних тарифів. 23 листопада 2006 р.
Чия перемога?

Мер столиці Леонід Черновецький після голосування у Київраді заявив: «Я задоволений рішенням, з чим вітаю і вас також, а далі я працюватиму над диференціацією тарифів через нові ухвалення, які я готуватиму. Я не вважаю це ані поразкою, ані перемогою, але мені подобається, що від закликів, що нічого піднімати не треба взагалі, ... ми дійшли до того, що, практично, різниці між цими тарифами немає».

Хоча опозиційне об’єднання «Демократичний Київ», до якого входять БЮТ, "Наша Україна" та блок Кличка, вважає зниження тарифів своєю перемогою. Віталій Кличко наголосив: «Сьогодні багатомісячна боротьба столичної громади, «Демократичного Києва» проти грабіжницьких тарифів імені мера увінчалася серйозним успіхом! Міський голова не надав жодних економічних обґрунтувань захмарного підвищення розцінок на житлово-комунальні послуги в Києві. Тепер їхній розмір приведений у відповідність до оцінок спеціальної комісії Київради, створеної на вимогу «Демократичного Києва».

По-різному про втрати бюджету

Більшість у Київраді вже рахує збитки від ухваленого рішення столичних депутатів.

Леонід Черновецький: «Дивіться, в нас зараз найбільша проблема — це 1,5 мільярда гривень, які ми недоотримаємо в бюджет через цю постанову».

А позафракційний депутат Київради Михайло Бродський вважає, що грошей у бюджеті має вистачити, за певних умов: «Сьогодні кажуть, що нам не вистачає грошей на те, щоб доплатити за тарифи. Якщо наша рада, більшість не буде більше красти нашу землю, землю киян і роздавати її безкоштовно, повірте мені, якщо ця вся земля продаватиметься через аукціони, то цих грошей вистачить не тільки на те, щоб доплатити за ці тарифи, а й щоб заплатити за вас (депутатів), щоб поставити у всі домівки лічильники, щоб переробити все, що у нас на ТЕЦ».

Перша реакція городян

Самі ж кияни відреагували на дії міськради так:

– “Та ну його… Ні, я іще нічого не знаю. Та то однаково…”.

– “Занадто високі комунальні тарифи. Ні, ну як, я думаю, що це більш прийнятний варіант, ніж у 3,5 раза”.

– “Це гарніше, ніж в 3,5 рази, але ж теж тяжкувато. Думали сплатити по-старому, треба порахувати”.

– “Що вони домовились? Ну, все одно це не справедливо. Треба робити так, як колись робила шокову терапію Польща. Поступово із попередженням, що наступного місяця іще на 10% піднімемо, потім іще і іще, тобто поступово підвищувати…”.


А для тих, хто таки встиг розрахуватися за комунальні послуги, різницю між новоухваленими та затвердженими на початку грудня тарифами, обіцяють повернути до 1 березня.

Тепер рішення столичної міськради узгодять з Міністерством юстиції.

Матеріали до теми:

• Без води за 50 гривень. • Тарифні війни в Україні. Рік 2007. Протистояння: влада - споживачі - нові розцінки. • Не будете платити – відключимо воду... в унітазах. • Відпрацювати двірником за комунальні борги. • Київ: баталії на тарифному фронті. • Тарифи у Києві не обґрунтовані: висновки комісії.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG