Доступність посилання

ТОП новини

Тарифна епопея триває. Цього разу у стінах «Укрзалізниці».


Євгенія Вятчанінова Слухати: Київ, 8 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Тарифна епопея триває. Цього разу у стінах “Укрзалізниці”. Чиновники прогнозують поступове підвищення тарифів на вантажні перевезення у 2007 році – на 12-13 %. Що ж до ціни квитка для пасажирів “Укрзалізниці”, то вона цього року зросте на чверть. Наскільки обґрунтованим є подорожчання і скільки ще дорожчатимуть перевезення?


За словами міністра транспорту та зв’язку Миколи Рудьковського, тарифи на “Укрзалізниці” нижчі, ніж у сусідів – Росії та Польщі. Але непродумане, на думку посадовця, підвищення цін на послуги “залізничного” монополіста значно зменшить обсяг перевезень. Так трапилося, наприклад, у Польщі.

З боку свого міністерства Микола Рудьковський обіцяє тільки “прогнозовані тарифи”: “Ми прагматично аналізуємо ціни і необхідні обсяги фінансів для того, щоб можна було підтримати оновлення рухомого складу та ремонт інфраструктури. Завдання “Укрзалізниці” – не отримувати самій чистий прибуток, а забезпечити оптимальні ціни на перевезення, щоб економіка зростала”.

“Серйозний удар по гаманцю...”

Роман Рудський двічі на місяць їздить із Києва до рідного Донецька. Вартість квитка зі знижкою для студентів на фірмовий потяг “Донбас” – 43 гривні. Роман каже, що умови у плацкарті хороші. Однак, попри сервіс, подальше підвищення ціни на чверть по-справжньому турбує студента: “Я вважаю, що це дуже такий серйозний удар по гаманцю насамперед для моїх батьків, тому що я, як студент, не можу заробляти гроші власноруч. А стипендії я не маю. Тобто мені постійно доводиться турбувати батьків стосовно квитків на потяг як додому, так і до Києва – місця навчання”.

Потрібна здорова конкуренція

Постійні нарікання на високі тарифи на залізниці професорові Олександру Рябченку нагадує зародження мобільного зв’язку в Україні. Мовляв, тоді усі хотіли, щоб держава втрутилась і захистила інтереси мобільних користувачів. Та лише прихід на ринок нових впливових гравців і жорстка конкуренція між ними зумовили зниження тарифів.

Олександр Рябченко: “Поки “Укрзалізниця” господарює по непрозорому механізму господарювання, поки фінансові потоки на "Укрзалізниці" не стали контрольованими, буде існувати така ситуація, що треба піднімати вартість: чи то вантажних перевезень, чи пасажирських – але це буде допомагати компанії “Укрзалізниця” на обмежений термін: на рік, півтора роки. Неможливо зробити нормальні ціни централізованим обрахуванням і фіксацією цієї ціни, якщо не створювати конкурентне середовище”.

У нинішній ситуації, на думку професора Олександра Рябченка, вихід такий: реформувати “Укрзалізницю” і покінчити з її монополією. Натомість створити акціонерне товариство, діяльність якого можуть контролювати незалежні члени у наглядовій раді. Лише у такому випадку, вважає професор Олександр Рябченко, отримаємо показник реальної вартості перевезень. І стане він результатом конкуренції між компаніями.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG