Доступність посилання

ТОП новини

Уповноважений захищати: Дотримання прав українців, як і в попередні десять років, знову контролюватиме Ніна Карпачова.


Віола Бурда, Олександр Лащенко

ДУМКА ПЕРЕХОЖИХ:
Якщо порушать Ваші права, куди звернетесь по допомогу?
Євдокія Григорівна, пенсіонерка:
- До депутата спочатку... А якщо не помогло, до... з прав людини...Ну, він же допомагає в цих питаннях?
Ольга, майбутній психолог:
- Якщо твої права серйозно порушують, то треба вже звертатися кудись вище.. тобто спочатку в органи влади, а якщо не вирішиться — то в суд...
Дмитро, студент, майбутній економіст:
- Можливо, спочатку порадився б із знайомим, а вже потім, виходячи з порад, приймав би якісь рішення...До суду, звичайно, але щоб усе зробити розумно, треба порадитися...
Галина Арсентіївна, пенсіонерка:
- Я не довіряю жодним інстанціям, немає довіри... Я намагаюся не потрапляти в якісь ситуації, стараюся оберігати себе, щоб не опинитися в такому становищі...Думаю, що правди ніде не знайдеш.. Суди — тим більше, я працювала в цій системі, експертом у суді, маю уявлення ...
Микола Анатолійович, лікар:
- У суд. Більше ніхто не допоможе. У крайньому випадку, хоча б матиму можливість сказати свою думку, а це вже якась надія...


Вічний омбудсмен

Пікет біля Верховної Ради 08.02.2007 р.
Юристу і єдиній омбудсвумен за всю історію незалежної України — Ніні Карпачовій — парламентська більшість знову довірила контроль за дотриманням прав українців.
"Треба розширити повноваження омбудсмена. Це потрібно, передусім, для посилення захисту наших співвітчизників у таких болючих проблемах як бідність, земельні правовідносини, повернення заощаджень…"


За Ніну Іванівну проголосували 255 парламентарів, а за іншого кандидата-правозахисника Євгена Захарова – 152 (БЮТ, "Наша Україна").

Сенсацій під час голосування щодо омбудсмена не сталося – як і очікували оглядачі, депутати-“регіонали”, соціалісти та комуністи дружно підтримали Карпачову, а “нашоукраїнці” та “бютівці” — Захарова. В антикризової коаліції голосів більше, тому посаду Уповноваженого знову обійняла “регіоналка” за списком і за фракцією — Ніна Карпачова.

Права людини — в руках політика

Парламентська асамблея Ради Європи закликала українських депутатів обрати омбудсмена, котрий не мав би стосунку до жодної з партій. Адже права людини має відстоювати незалежна людина, а не політик.

На парламентських виборах 2005 року чинний на той момент омбудсмен Ніна Карпачова прикрашала першу
"В кожному регіоні має бути представник омбудсмена, який співпрацюватиме з регіональними правозахисними організаціями і там, де ці організації сильні, краще та ефективніше дотримуватимуться права людини"
п’ятірку “Партії регіонів” – відразу ж другим номером у списку. З парламентської трибуни під час представлення своєї кандидатури Карпачова заявила: вона не шкодує з приводу свого кроку в політику і є незалежною від будь-яких партій.

Володимир Сівкович – член Партії регіонів, голосував за кандидатуру Ніни Карпачової. Свій вибір мотивував так:

"Є політичне рішення фракції – голосувати за Карпачову. Я буду виконувати це рішення… Досвід? Протягом останніх п''яти років — чим Карпачова себе погано зарекомендувала, що проти неї всі воюють? Нічим. Я не знаю ні одного прикладу або корумпованості, або незадовільної роботи на цій посаді…Тому у мене немає ніяких “проти” проти Карпачової".

Рефат Чубаров – член Нашої України, голосував за Євгена Захарова. Якими є його застереження щодо Ніни Карпачової?:

"Я віддаю належне Ніні Іванівні за те, що вона зробила для становлення інституції уповноваженого з прав людини, але її входження в список Партії регіонів стало початком руйнації цієї структури, оскільки тепер у суспільстві є така думку, що інституція уповноваженого з прав людини може бути пов’язана з політичною силою…"

Сама ж Ніна Карпачова у своїй політичній належності не бачить нічого поганого і апелює до досвіду Австрії, де, за її словами, її колеги-омбудсмени вже понад 30 років є лідерами трьох найбільших політичних партій. Ці партії проходять до парламенту, і жодного разу це не викликало зауважень ані з боку Ради Європи, ані з боку інших міжнародних організацій.

Дмитро Гройсман, правозахисник, оцінює роботу Ніни Карпачової за минулі 10 років:

"Ця жінка зробила немало для прав людини, все що зроблено нею, є позитивним. Це моя особиста думка. З іншого боку, якщо брати кількісну характеристику її активності, то вона могла б бути більшою. Що стосується якісної активності як омбудсмена за ці роки, які вона перебувала на цій посаді, то перш за все, їй бракувало системного підходу у питанні покращення ситуації з правами людини в Україні. Ніна Іванівна бралася за маленькі приклади порушень прав людини і максимально намагалася допомогти конкретним жертвам. І тут її можливості були обмежені незначним фінансуванням і маленькими можливостями омбудсмена…"

Що може омбудсмен?

Закон про уповноваженного з прав людини складається з 22 статей.

Омбудсмен, серед іншого, має право невідкладного прийому у будь-якій державній структурі, починаючи від Президента та Прем”єра, закінчуючи органами місцевого самоврядування. Втім, фактично, до омбудсмена є сенс звертатися тільки для того, щоб ваша справа набула суспільного розголосу, кажуть експерти. Насправді ж завдання омбудсмена, на думку правозахисника Дмитра Гройсмана, – це виявляти негативні тенденції щодо порушення прав людини і системно їх усувати.

У парламенті Ніна Карпачова ще за місяць до свого нинішнього призначення зареєструвала новий законопроект, який розширює можливості уповноваженого з прав людини.

"Законопроектом пропонується доповнити Кодекс адміністративного судочинства нормою, за якої уповноважений з прав людини вправі виступати учасником адміністративного судочинства в публічно-правовій суперечці громадян з державою в особі її органів влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Документом також пропонується, що омбудсмен у порядку, встановленому цим Кодексом для позивача, має право на пред''явлення адміністративного позову про захист конституційних прав і свобод громадян і бере участь у розгляді таких справ.

Омбудсмен, згідно з документом, може вступити як учасник розгляду справи в адміністративному процесі на будь-якій його стадії до закінчення дебатів сторін, при перегляді судових рішень в апеляційному і касаційному провадженні, а також при проведенні за виняткових обставин, незалежно від його участі при розгляді справи в суді першої інстанції".


Втім адвокат Іван Лозовий каже, що цим законопроектом омбудсмен просить права безпосередньої участі в судових процесах. Але це не прийнято в Європейських державах. Уповноважений з прав людини має контролювати дотримання прав, усувати за допомогою законів системні недоліки, але без свого особистого втручання. З іншого боку в Україні омбудсмену доводиться займатися конкретними справами через те, що не спрацьовують судова або правоохоронна системи. Також участь омбудсмена потрібна, коли стаються так звані “помилки”, в результаті яких безневинна людина може опинитися за гратами.

Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск:

Матеріали до теми:

• Чому український парламент не може затвердити омбудсмена? • Human Rights Watch: Європейський Союз – лідер у захисті прав людини. • Корупція у державах Східної Європи обмежує їхню економічну свободу.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG