Доступність посилання

ТОП новини

Парламент ухвалив у першому читанні зміни до законів про Кабмін і місцеві держадміністрації


За ухвалення законопроекту, ініційованого депутатами від антикризової коаліції, проголосували 240 депутатів. «Регіонал» Юрій Мірошниченко, який представляв законопроект, мотивував необхідність його ухвалення прагненням налагодити співпрацю між Кабміном, парламентом і Президентом. Натомість «нашоукраїнці» критикують законопроект, і більшість поправок називають неконституційними.


За ухвалення законопроекту, ініційованого депутатами від коаліції, проголосували 240 депутатів.

“Регіонал” Юрій Мірошниченко, який представляв законопроект, наголосив, що документ враховує майже всі, за винятком 2, пропозиції Президента до цього закону: “Законопроект враховує висловлені Президентом позиції щодо окремих положень Закону “Про Кабінет Міністрів” і має на меті оптимальне врегулювання відносин між найвищими органами влади в Україні”.

А перший віце-прем’єр Микола Азаров назвав голосування за зміни до закону про Кабмін кроком до поглиблення співпраці з Президентом: “Я ще раз наголошую, що уряд налаштований на конструктивну співпрацю з Президентом. Однозначно. І цей сьогоднішній крок, коли голосами антикризової коаліції задоволені ті питання, які поставив перед Кабінетом Міністрів Президент країни говорить про те, що ми реально зацікавлені в конструктивній співпраці. І тут, як кажуть, нічого ані додати, ані відняти”. Натомість “нашоукраїнці” критикують законопроект, і більшість поправок називають неконституційними.

Борис Беспалий: “Чотири з них є неконституційними, і такими, які суперечать не тільки позиціям Президента і Конституції, але й загальноприйнятій логіці. Тому цей законопроект є неприйнятним по суті, не кажучи вже про те, що позиція нашої фракції полягає у тому, що зміни у Закон “Про Кабмін” не можемо вносити, оскільки, ми вважаємо, що цей закон не набрав чинності і має розглядатися у режимі подолання вето”.

На думку представника Президента у парламенті Романа Зварича, такими діями антикризовики імітують бажання йти до компромісу з главою держави.

Роман Зварич: “На засіданні профільного комітету, я радив антикризовикам або погодити позиції з Президентом, якщо вони дійсно хочуть іти на певну співпрацю, або нічого не робити, виходячи з того, що питання зараз розглядається у Конституційному Суді на предмет конституційності цього закону. Це робиться для того, щоб зробити видимість бажання антикризовиків вийти на якесь порозуміння, на якийсь компроміс з Президентом України щодо цього питання”.

Минулого тижня газети “Голос України” й “Урядовий кур’єр” опублікували закон про Кабмін.

Пізніше Президент Віктор Ющенко звернувся в Конституційний Суд із проханням перевірити на відповідність Конституції закон про Кабмін у цілому й постатейно.
XS
SM
MD
LG