Доступність посилання

ТОП новини

Президент України відвідав у Німеччині Меморіальний комплекс «Концентраційний табір «Флоссенбюрг».


Віктор Ющенко у п’ятницю поклав вінок до меморіальної дошки загиблим українцям на «Площі націй» і хвилиною мовчання вшанував пам’ять загиблих.

Віктор Ющенко у п’ятницю поклав вінок до меморіальної дошки загиблим українцям на «Площі націй» і хвилиною мовчання вшанував пам’ять загиблих.

Відповідаючи на запитання журналістів, Президент України розповів, що його батько, Андрій Ющенко, перебував у концтаборі «Флоссенбюрг», коли йому було 25 років.

«Це була його фінальна частина у полоні. Він багато розповідав про те, як їх звільнили американці, як його доставляли з Аушвіцу, і як він дорогою втік», – розповів Ющенко.

За його словами, в особовій справі Андрія Ющенка записано, що 20 жовтня 1944 року він утік із полону, був заарештований у Карлових Варах і доправлений до «Флоссенбюргу». На той момент у таборі утримували близько 15 тисяч в’язнів.

Відомості про полонених зберігаються у спеціальній книзі-реєстрі, в якій зазначено, що полонений Андрій Ющенко зареєстрований 1 грудня 1944 року, його особовий номер – 38034.

Також Президент України оглянув територію колишнього концентраційного табору, «Долину смерті» та крематорій. Крім того, Віктор Ющенко відвідав каплицю на території табору та залишив запис у Золотій книзі міста Флоссенбюрг: «62 роки тому тут міряв свій широкий шлях мій батько і тисячі його ровесників. Схиляю голову перед їхньою світлою пам’яттю».

Віктор Ющенко також передав до експозиції комплексу землю з Бабиного Яру.

Президент України перебуває у Німеччині з триденним візитом.

Президент України Віктор Ющенко під час зустрічі з Федеральним канцлером Німеччини Анґелою Меркель. Берлін, 8 лютого 2007 р.
Напередодні, у четвер він зустрівся з Канцлером Німеччини Анґелою Меркель. Ющенко наголосив Меркель на своїй меті – здобути Україні членство в Євросоюзі

Президент України також зазначив, що мета вступу України до ЄС і НАТО є «визначальною позицією» української зовнішньої політики.

Віктор Ющенко заявив, що «не має сумнівів, що Україна стане членом європейських структур», хоча визнав, що цей процес потребуватиме певного часу.

У відповідь Анґела Меркель, країна якої нині головує в Євросоюзі, сказала: «“Ми з німецького боку всіляко підтримуємо реформи та трансформаційні процеси в Україні. Ця підтримка займає широке місце у наших відносинах. З нашого досвіду ми знаємо, що демократичні зміни відбуваються не завжди так просто, як хотілося б. Ми хотіли б зробити все можливе, щоб забезпечити успішне продовження процесу демократизації й перетворень в Україні».

«Ми хотіли б укласти ширшу угоду про співпрацю з Україною, яка дала б чітко знати, що ми хочемо ще зміцнити вже й так міцні зв’язки», — додала Меркель.

Євросоюз наразі пропонує Україні тільки угоду про тісніші економічні й політичні зв’язки в рамках Європейської політики сусідства, але не членство. Переговори про цю угоду про партнерство і співпрацю почалися в вівторок за активної участі Німеччини.

«Коли (цю майбутню угоду) буде втілено, подивимося, як виглядатимуть наступні кроки», — сказала німецька керівниця. Вона також високо оцінила надійність України як транзитної країни для енергоносіїв.
XS
SM
MD
LG