Доступність посилання

ТОП новини

Як автономне опалення стало невигідним.


Надія Петрів Ужгород, 9 лютого 2007 (RadioSvoboda.ua) – Ужгородці готові протестувати проти несправедливої, на їхню думку, диференціації ціни за газ. Для чверті городян, які встановили автономну систему опалення, розраховуючи, що платитимуть менше, ціна на блакитне паливо зросла.


Влітку минулого року мешканці Ужгорода дружно взялися за переобладнання систем опалення у своїх квартирах. Ужгородці від’єдналися від центрального теплопостачання і в кожній окремій квартирі встановлювали спеціальні котли, що підігрівають воду й закачують її в локальну систему. Економія від такого нового методу обігріву помешкання виявилася настільки суттєвою, що навіть пенсіонери брали банківські кредити на встановлення систем.

27-річний ужгородець Володимир розповів Радіо Свобода: “Я ще навесні, по закінченні минулорічного опалювального сезону, встановив у своїй квартирі автономне опалення. Платити за газ став втричі менше”.

Тепер їх змушують платити значно більше від інших

Але на початку 2007 року чверть ужгородців, які встановили автономні системи опалення в квартирах, отримали повідомлення, що з початку року газ їм обходитиметься за ціною 68 копійок за 1 кубометр. Решта мешканців міста, котра користується центральним опаленням, сплачуватимуть за кубометр газу всього 31 копійку.

Така несправедливість дуже обурила людей. 48-річний економіст Любомир зазначає: “Елементарна ситуація. Живе пенсіонерка, яка встановила автономне опалення, і тепер платитиме 68 копійок за газ. А біля її будинку стоїть особняк, і його мешканці за газ платитимуть 31 копійку. Де справедливість?”.

Якщо влада не допоможе – будуть протести

Після повідомлень газовиків посипалися звернення ужгородців до влади міста з проханням якось захистити людей. Міська влада вирішила звернутися до Національної комісії з регулювання енергетики та Кабінету Міністрів, адже такі тарифи справді несправедливі.

Речник Ужгородської міськради Олег Подобрій наголошує: “Згідно із цим рішенням НКРЕ виходить так, що якщо, наприклад, людина має будинок, а в будинку має котел, то вона за газ платить удвічі менше, ніж людина з тим самим котлом або іншим котлом опалює собі своє помешкання, але в квартирі”.

А ще мешканці Ужгорода кажуть, якщо жодні прохання та пропозиції не допоможуть, вони готові вийти на вулиці міста з акціями протесту.

Матеріали до теми:

• Перша тарифна перемога. • Без води за 50 гривень. • Тарифні війни в Україні. Рік 2007. Протистояння: влада - споживачі - нові розцінки. • Не будете платити – відключимо воду... в унітазах. • Відпрацювати двірником за комунальні борги.
XS
SM
MD
LG