Доступність посилання

ТОП новини

Чому не платять дітям-інвалідам?


Слухати: Валентина Одарченко – Ярослав Гребенюк Рівне, Луганськ, Київ, 9 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Соціальну сторону нового українського бюджету у першу чергу відчули найбільш незахищені категорії населення – діти-інваліди. На Рівненщині батьки дітей з особливими потребами б’ють на сполох: упродовж місяця вони не дочекались соціальних виплат. Затримку жодним чином не пояснюють в уряді. Тож стукаючи в усі двері, їхні батьки звернулися до журналістів.

Як розповіла одна із мам – Тетяна Конончук, затримка з виплатами розпочалася з початку цього року, після переведення обслуговування з Пенсійного фонду до управління праці та соціального захисту: «Наприкінці 2006 року нам терміново запропонували вийти з Пенсійного фонду, де ми отримували соціальну допомогу і допомогу по догляду, і переконували, що якщо ми погодимося на це переведення, то замість 284 гривень пенсії на дитину отримуватимемо значно більшу соціальну допомогу».

Ні копійки

Однак сталося навпаки – вперше за три останніх роки жодних виплат упродовж місяця.

Тетяна Конончук: «Січень ми чекали, дзвонили в міське управління соцзахисту, головне управління праці – ніхто не міг назвати жодних термінів. Сказали: «Коли будуть – тоді й дамо…». А це йшли різдвяні свята – ми лишилися без будь-яких коштів для існування».

Коли батьки побачили, що поодинці не можуть захистити своїх прав, то об’єдналися в громадську організацію. Так не тільки на Рівненщині, а й в Україні у січні з’явилася Спілка батьків дітей з особливими потребами під назвою «Стежкою добра».

Тетяна Конончук: «Тому що це не тільки питання нашого регіону – по всій Україні така ситуація, та ж ситуація на Хмельниччині, Вінниччині, Сумщині. Діти-інваліди найнезахищеніші, їх відкинули на узбіччя – у мене є документ з Управління праці і соцзахисту, звідки виходить, що в бюджеті коштів не передбачено для нас і наших дітей».

Відповіді з Кабміну на відкритий лист, який оприлюднила у січні нова громадська організація, досі не надійшло. Начальник відділу пільг та соціальних виплат обласного управління праці та соціального захисту населення Олександр Юзвак пояснює, що Законом про держбюджет на 2007 рік не передбачена виплата різниці між розміром пенсії і соціальної допомоги. Тож соціальні працівники керувалися добрими намірами, коли пропонували перевести виплати з одного фонду в інший. А затримка сталася через технічні проблеми, пов’язані з переведенням виплат із одного фонду в інший.

«Частина дітей-інвалідів з районів Рівненщини вже отримала виплати за січень цього року. Що ж до решти, то ми звернулися і до Міністерства фінансів, і до Міністерства праці з проханням терміново надати кошти для погашення заборгованості за січень та виплат за лютий. Це питання стоїть на пильному контролі і в обласній адміністрації, і в районах», – запевнив пан Юзвак, хоча так і не назвав дати, коли можна очікувати на виплату грошей.

Чим допомагає держава дітям з особливими потребами

Для того, щоб з’ясувати справжню картину, Рівненський прес-клуб провів опитування батьків неповносправних дітей. З’ясувалося, що самі виплати лише на третину покривають важливі витрати на лікування та соціальну адаптацію. Переважна більшість батьків зазначила, що їхні діти, незважаючи на державні гарантії, не отримують безкоштовного санаторно-курортного лікування та майже не отримують безкоштовних медикаментів. Нині батьки дітей-інвалідів з’ясовують, чому на Рівненщині, котра займає одне з перших в Україні місць за кількістю дітей з особливими потребами, минулого року безкоштовно оздоровили тільки кожного 33-го хворого малюка.

Луганськ. Чиновники: ми платимо. Батьки дітей-інвалідів: ми не отримуємо

На питання Радіо Свобода, чи затримують виплату пенсій дітям-інвалідам, керівник обласної молодіжної організації Асоціація молодих інвалідів «Схід» Тетяна Боронцова відповіла: «Десь більш ніж на півтора місяці стабільно затримують виплати. І мова йде не про якісь там незначні заборгованості, а затримали пенсію дуже серйозно. У вівторок у мене були заняття з дітками-інвалідами і батьки ставили питання, чи не знаю я, коли будуть проплати».

А в пенсійному фонді Луганської області нам дали іншу інформацію: там усе гаразд і жодних боргів. Начальник пенсійного фонду Володимир Тураєв заявив: «Ми не поділяємо пенсіонерів на дітей або людей похилого віку. У нас усі виплати йдуть одночасно всім. І фінансування закрите по 10 число, а сьогодні тільки 8. Заборгованості в області по пенсіях немає, є навіть гроші наперед. Ми з 2 лютого почали переказувати гроші на пошту і в банки. У нас виплата йде щодня».

Відповідає міністерство

У Києві в Міністерстві праці та соціальної політики запевняють: гроші діти-інваліди отримають з дня на день.

У відділі методично-роз’яснювальної роботи Департаменту у справах інвалідів сказали Радіо Свобода: «Вже їм виплатили, затримки були, недофінансування. Вже субвенції поступили у всі регіони. Вже перестали до нас телефонувати заявники, значить, я думаю, що їм уже заплатили. На рахунки гроші утримувачів пішли. Нам про це і регіони звітують, відповідні головні управління соціального захисту».

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG