Доступність посилання

ТОП новини

У Берліні відкрився 57 Міжнародний кінофестиваль.


Надія Кандиба Німеччина, 9 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У німецькій столиці набирає обертів 57-й Міжнародний кінофестиваль. До 18 лютого в рамках «Берлінале» покажуть загалом 400 фільмів з усього світу.

Завдяки світовим зіркам, які цього разу вийшли на червоний килим, розстелений перед кінопалацом «Берлінале», жителі столиці та її гості забули про мокру сіру лютневу погоду. Шерон Стоун, Антоніо Бандерас, Джозеф Фієннес, Діана Крюґер – це ті зірки, які вже прибули до Берліна. Очікується приїзди Клінта Іствуда. Його фільм «Листи з Іводзіми» покажуть поза конкурсом.

У конкурсній програмі «Берлінале» цього разу беруть участь 22 стрічки. Серед них, щоправда, жодної української. Найінтенсивніше представлена на нинішньому кінофестивалі Франція. Нинішнє кіношоу навіть відкрилося французькою стрічкою. Близько двом тисячам запрошених гостей у четвер ввечері показали роботу режисера Олівье Даа „La mome“. У фільмі розповідається про життя легендарної співачки Едіт Піаф. У головній ролі знялася Маріон Котіяр, яка разом з режисером була присутня на відкритті «Берлінале». Крім європейських та американських фільмів за головний приз змагатимуться також роботи з Південної Кореї та Бразилії.

Змагатимуться за Золотого та Срібного Ведмедів

Серед найвизначніших гостей урочистого вечора мабуть можна назвати американського режисера Артура Пенна, автора легендарного триллера «Bonni and Clyde». У Берліні він отримає нагороду за свій творчий доробок. На відкритті презентували також склад журі, яке 17 лютого вручатиме Золотого та Срібного Ведмедів – головні премії фестивалю. Директору «Берлінале» Дітеру Коссліку вдалося запросити до участі в журі також відомого американського режисера та сценариста Пола Шрейдера. Впевнено серед кінозірок у четвер почував себе й правлячий бургомістр Берліна Клаус Воверайт.

«Останнім часом «Берлінале» чудово розвинувся. Цей фестиваль став справжнім магнітом для публіки і він є також доступним для людей. Крім того, можна багато чого побачити й поза конкурсом. Це такі платформи, як «Панорама», «Форум», Кіноринок. Тобто, цей фестиваль став місцем зустрічі для діячів кіно з усього світу», – зазначив Клаус Воверайт.

Україна представлена лише на кіноринку

Саме на Європейському кіноринку цього разу матиме свій стенд і Україна. Українців можна буде знайти у так званому «Кампусі талантів» – це сценаристи й режисери Віталій Корчев та Володимир Куковякин. А фільм Кіри Муратової «Два в одному» покажуть у позаконкурсній програмі.

Незважаючи на традиційну політичність Берлінського фестивалю, його організатори попіклувалися про те, щоб під час відкриття в залі панувала легка й ненапружена атмосфера. Після чисельних жартів та сміху голова журі Пол Трейдер навіть загубив свій клаптик паперу, на якому німецькою мовою були написані слова, що він мав виголосити під час відкриття. Ведуча вечора, німецька акторка Шарлотте Рош прийшла йому на допомогу. Вона на вухо говорила йому німецькі слова, а він вже вголос повторював їх у мікрофон.
XS
SM
MD
LG