Доступність посилання

ТОП новини

Європейці і росіяни критикують військові плани США.


Сергій Куделя Слухати: Вашингтон, 9 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Провідні європейські держави відмовляються збільшити свої військові контингенти в Афганістані, як до цього їх закликають Сполучені Штати. Міністри оборони Німеччини, Франції, Іспанії, Італії та Туреччини висловили свою незгоду із пропозиціями США під час сьогоднішньої зустрічі глав оборонних відомств держав-членів НАТО в Іспанії. США також опинилися у центрі критики з боку російського міністра оборони Сергія Іванова, який засудив плани Вашингтона розмістити систему протиракетної оборони у Польщі та Чехії.


Військова операція НАТО в Афганістані стала головною темою переговорів міністрів оброни держав-членів альянсу в іспанському місті Севілії. Сполучені Штати та Великобританія вже заявили про надання додаткових кількох тисяч вояків для підсилення коаліційних військ в Афганістані напередодні очікуваного весною наступу сил Талібану.

Франція і Німеччина проти розширення військового контингенту в Афганістані

Новий глава Пентагону Роберт Гейтс заявив під час прес-конференції, що очікує на збільшення військової присутності в Афганістані й інших союзників США. Однак, міністри оборони Франції та Німеччини піддали сумніву доцільність розширення свого військового контингенту. Німецький міністр оборони Франц Йозеф Юнга нагадав своєму американському колезі, що навіть 100 тисяч військових не допомогли Радянському Союзові перемогти в афганській війні 20 років тому.

Зараз чисельність військ коаліції в Афганістані складає 35 тисяч осіб, з яких переважна більшість – американці. Новий план військового командування передбачає розміщення сил НАТО переважно на півдні та сході держави – вздовж пакистанського кордону, де і зосереджені бойовики Талібану. Для здійснення свого плану командувачі вимагали додаткових 3 тисячі вояків. Однак, провідні європейські союзники США зобов''язалися надати лише нову військову техніку для протидії Талібану. Росія боїться «ланцюгової реакції»

Зустріч міністрів-оборони НАТО у Севільї відвідав і міністр оборони Росії Сергій Іванов. Він зокрема розкритикував схвалений НАТО план врегулювання статусу сербської провінції Косово, який передбачає надання їй фактичної незалежності.

Сергій Іванов: “Якщо уявити ситуацію, в якій Косово отримає незалежність, то тоді народи багатьох невизнаних територій скажуть: “А чим ми гірші?” Це стосується пострадянського регіону, і не тільки, але й Європи у цілому. Це може спричинити ланцюгову реакцію, іншими словами ми не повинні відкрити ящик Пандори”.

Москва обурена «недружнім» планом США

Міністр оборони Росії також засудив плани Сполучених Штатів розмісти систему протиракетної оброни поблизу російського кордону – у Польщі та Чехії. Іванов поставив під сумнів правдивість заяв Пентагону про те, що ці системи захищатимуть європейців від можливих ракетних ударів терористів чи радикальних ісламістських режимів. Адже, як зауважив російський міністр оборони, у своїх діях вони користується не ракетами, а вибухівкою та цивільними літаками. І хоча Москва розглядає як недружні такі плани США, російський посадовець наголосив, що Росія не дасть себе втягнути у нову гонку озброєнь.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG