Доступність посилання

ТОП новини

Чому Путін розкритикував американців у Мюнхені?


Мар’яна Драч Слухати: Прага, 12 лютого 2007 (RadioSvoboda.ua) — Чи повертаються часи холодної війни? Виступаючи у суботу перед лідерами понад 40 держав світу на Мюнхенській конференції з політики безпеки, Президент Росії різко виступив проти Сполучених Штатів.

Німеччина -- Президент Росії Владімір Путін прибуває для участі у 43-й Мюнхенській конференції з політики безпеки. 10 лютого 2007 р.
На думку Владіміра Путіна, Вашингтон підриває міжнародну безпеку, коли намагається будувати однополярний світ. Президент Росії також розкритикував розширення НАТО на терени балтійських держав та нові американські плани розгортання протиракетних систем у Чехії та Польщі.

«Кому потрібне чергове коло неминучої в такому разі гонитви озброєнь? Глибоко сумніваюся, що самим європейцям. У жодної з так званих проблемних держав немає ракетної зброї, що реально може загрожувати Європі, з далекосяжністю в 5—8 тисяч кілометрів. І в перспективі вона і не з’явиться, навіть не передбачається», — заявив Президент Росії.

Вашингтон далі називає Росію важливим партнером

Білий Дім у понеділок відкинув таку критику, але наголосив, що Росія далі залишається важливим партнером Сполучених Штатів.

Про це говорив у Мюнхені і шеф Пентаґону Роберт Ґейтс: «Гадаю, що ніхто не хоче нової холодної війни з Росією. Росія є важливим партнером із низки питань, і це партнерство є в довготермінових інтересах Сполучених Штатів, європейців та росіян. Це також означає говорити відверто один із одним, коли стурбовані рішеннями і поведінкою».

Шеф Пентаґону сказав, що деякі кроки Росії йдуть всупереч міжнародній безпеці. Зокрема це стосується продажів зброї та енергетики.

Гостріше висловився американський сенатор Джон Маккейн. На його думку, Москва не може мати справжнього партнерства з Заходом, якщо її внутрішня і зовнішня політика суттєво суперечать базовим цінностям євроатлантичних демократій.

Путін грав м’язами перед візитом на Близький Схід?

Така різка критика на адресу США пов’язана з тим, що Путін звертався не стільки до аудиторії в Мюнхені, скільки до країн, які є суперниками США. Так вважає аналітик Радіо Свобода Віктор Ясманн.

«Коли я говорю про країни, що протистоять Америці, то маю на увазі деякі одіозні режими в арабському світі, а також Китай, можливо, Північну Корею і так далі. Крім цього, звернення Путіна адресоване всім силам, які протистоять Заходові. І другий момент: Путін вирушив до країн Перської затоки, і там він також хоче постати як потужна посередницька фігура. Для цього йому було потрібно показати, що він уміє дуже жорстко говорити з західним світом, — і тоді в нього вийде роль посередника», — вважає аналітик.

На думку Віктора Ясманна, нинішня Росія вже не боїться ізоляції чи втрати доступу до західних кредитів. Ба більше: російське керівництво не боїться втрати і західних інвестицій. Після того, як Москва за останні два роки прибрала до рук найвигідніші підприємства на енергетичному ринку, західні інвестори не поспішають вкладати гроші в інші сектори російської економіки. А останні інтерв’ю Путіна арабським засобам інформації свідчать, що Росія активно намагається залучити інвестиції з Близького Сходу.

Як змусити Захід слухати

Хотів того Путін чи ні, але його мюнхенська промова мала великий розголос за кордоном.

Як зауважив 12 лютого один бізнесмен із Воронежа, в Росії, на шпальтах російської газети «Комсомольская правда», виступ Путіна у Мюнхені мав такий же вплив, як і виступ радянського лідера Хрущова, коли той стукав черевиком по трибуні ООН: і тоді, і зараз Захід слухав.

Матеріали до теми:

• Чи повертається двополярний устрій світу і яке місце має посісти в цьому устрої Україна? • «Європа й Америка тепер знають, де себе бачить Росія». • Берлінський професор і публіцист Богдан Осадчук: «Від однієї промови Путіна світ не змінився. А Ющенко в Мюнхені виступив банально і нудно». • «Ідеологія Кремля: «той хто зачепить наших, і дня не проживе», каже колишній радник російського президента. • Європейці і росіяни критикують військові плани США.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG