Доступність посилання

ТОП новини

Завоювання Амазонки: 5 430 кілометрів за 70 днів.


Ірина Халупа Прага, 12 лютого 2007 (RadioSvoboda.ua) — Він плаває за мир, дружбу і чисту воду. Він уже подолав другу найдовшу річку Європи, найдовші ріки Азії та північної Америки: Дунай, Янцзи та Міссісіпі. Тепер він узявся за Амазонку. Він — це Мартін Стрел, марафонський плавець зі Словенії.

Мартін Стрел підкоряє Амазонку.
Мартін любить світові рекорди. Він їх сам встановлює, щоб пізніше їх подолати. 1 лютого в Перу він розпочав свою чергову водяну битву. Вона закінчиться у квітні в містечку Белем у Бразилії — там, де могутня Амазонка вливає свої води в Атлантичний океан.

Від 1978 року, коли він став марафонським плавцем, Мартін Стрел проводить більше часу в воді, ніж на землі. А до цього він грав на гітарі. Він поміняв музику струн на музику хвиль — і ніколи не шкодує про свій вибір.

Для мене, людини, яка взагалі не плаває, марафонські відстані, що їх завойовує Мартін Стрел, — 3, 4, 5 тисяч кілометрів — не вміщуються в голові. Тепер цей непосидющий словенець укотре вирішив побити власний рекорд. Його мета — за 70 днів перепливти 5 тисяч 430 водяних кілометрів Амазонки.

Зробити те, що ніхто поки що не пробував

Позаду вже більше як 1 тисяча кілометрів. Попереду понад 4 тисячі. Вчора Стрел подолав 90 кілометрів. Минулої неділі — 100.

Він уже схуд на 7 кілограмів, оскільки доводиться плавати при дуже високій температурі. Обіцяних дощів — а лютий має бути сезоном дощів у басейні Амазонки — поки що немає.

Що спонукає цього 52-річного чоловіка проводити місяці у воді? Чому він постійно ставить перед собою все вищу й вищу мету?

Стрел каже, що побиттям рекордів він намагається зробити щось неможливе, те, що ніхто поки що не пробував. Він обрав Амазонку, бо люди бояться цієї ріки і не знають, як її подолати.

«Люди навіть не плавають через цю річку (на інший берег), отож я вирішив перепливти її в довжину», — каже Мартін Стрел.

Із марафонцем пливе ціла команда

Не думайте, що це так просто робиться. Пірнув у воду і вйо. Ні… Мартіна супроводжує ціла команда — два малі катери, які постійно пливуть поруч із ним, та більше судно, де зберігається потрібна техніка і де всі ночують та харчуються. Ці катери при боці — це його очі у воді, оскільки, пливучи, він не бачить нічого перед собою. А рікою пливе не лише вода, а всіляке гілля, стовбури та уламки, що можуть покалічити плавця…

Плавати 10 — 12 годин на самоті не легко. Треба воювати з почуттям самотності та навіть нудьги. Буває нудно, але це частина марафонської справи, каже Мартін.

Стрел відбиває нудьгу тренуванням мозку, він завжди розважає себе різними розповідями. Іноді сам із собою розмовляє. «Інакше я не знаю, як би я це витримав», — каже він.

А ще з ним пливуть дельфіни

Мартін вибрав Амазонку не лише тому, що її ще не подолав жоден плавець. Він завоює цю могутню ріку, щоб звернути світову увагу на проблему вирубування амазонських лісів. А американську Міссісіпі він подолав на знак пам’яті про тих, хто загинув у Нью-Йорку 11 вересня 2001 року.

В Амазонці водяться небезпечні піраньї, крокодили та анаконди. Але з Мартіном пливуть рожеві дельфіни. Вони супроводжували його довше ніж 10 кілометрів, і один навіть виявляв якісь романтичні почуття…

Link to Martin Strel web site with Amazon map
XS
SM
MD
LG