Доступність посилання

ТОП новини

Позачерговий виконком Федерації футболу України у понеділок заслухав звіт антидопінгової комісії.


Геннадій Мороз Київ, 13 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua)— Футбол України вільний від допінгу! А всі непорозуміння викликані виключно неточною термінологією. Навіть поверхове розслідування засвідчило, що через брак сертифікованих лабораторій перевірка на допінг в Україні просто не можлива.

Допінговий скандал, який загрожував сколихнути всю футбольну Україну, цілком прогнозовано перетворився на мильну бульбашку. Це стало відомо у понеділок на позачерговому засіданні виконкому вітчизняної Федерації, термінового скликання якого вимагала Професіональна футбольна ліга.

Минулого тижня ПФЛ звинуватила федерацію у проведенні несанкціонованих перевірок і приховуванні 16 позитивних проб на заборонені препарати, виявлені в українських футболістів. Одначе жодних порушень регламенту спеціально створена комісія не виявила. Більше того, зі слів голови комісії Сергія Сторожка, не було встановлено й жодного випадку виявленого допінгу.

Сергій Сторожук, віце-президент ФФУ, голова спеціальної слідчої комісії заявив: “Дисциплінарні санкції не застосовувалися тому, що немає порушників цих правил. Тому що немає допінгу. Одразу після виявлення позитивного результату почалися контрольні дослідження, які показали, що в жодного футболіста “пікові” рівні тестостерону в біологічних зразках не знайдені. Тобто, контрольні дослідження показали негативний результат, а це значить, що після першої позитивної проби, друга не дала позитивного результату. А значить, спортсмен вважається “чистим”. І з цього приводу це наша офіційна заява”.

Український антидопінгий центр проводить попередні дослідження, а не тести на допінг

Як заявив Сергій Сторожук, винен у всьому тестостерон – малодосліджена речовина, яку виробляє організм не лише спортсмена, а й кожної людини. Нерідко бувають і фізіологічно підвищені рівні тестостерону. Крім того, в Україні сьогодні можна говорити лише про медичні дослідження, які, зі слів міністра у справах сім’ї, молоді й спорту і за сумісництвом голови антидопінгового комітету України Віктора Коржа, через відсутність ліцензованих ВАДА-лабораторій просто не вважаються повноцінними допінг-пробами. Міністр у справах сім’ї, молоді й спорту, голова антидопінгового комітету України Віктор Корж заявив: “Сьогодні дослідження нашого антидопінгового центру, зокрема, його лабораторій, не є тестами на допінг. Це вважається медичними дослідженнями. Попередніми дослідженнями”.

Щоправда, логіка і залізні аргументи, схоже, мало подіяли на представників ПФЛ. По завершенні розгляду справи Президент ліги Равіль Сафіулін поставив під сумнів висновки роботи слідчої комісії і просить переглянути справу. Тільки цього разу призначивши незалежних експертів: “Тому я пропоную створити робочу групу з незалежних експертів. Звичайно, залучити до роботи і представників Федерації, Професіональної Ліги, Олімпійського Комітету, якщо потрібно Комітету Верховної Ради з питань спорту. І нехай вже ця комісія розглянула б усі аспекти справи і довела б до відома Виконкому”.

Тим не менш, “допінговий скандал” в українському футболі, схоже, вичерпано остаточно. На часі створення сучасної і ліцензованої анти-допінгової лабораторії.
XS
SM
MD
LG