Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 13 лютого.


Віктор Недоступ Київ, 13 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня брати Люм''єри запатентували “сінематограф”, Франція випробувала свою першу атомну бомбу, КПРС обрала свого передостаннього генсека, а в Росії відновили компартію.

13 лютого 1895 року французькі винахідники Луї та Огюст Люм''єр запатентували "кінематограф", пристрій, що суміщав у собі функції кінокамери і проектора. Восени цього ж року вони провели з його допомогою перший публічний кіносеанс.

1920 – Ліга Націй підтверджує постійний нейтралітет Швейцарії.

1934 – У Чукотському морі, роздушений льодами, потопає радянський пароплав "Челюскін". Учасники експедиції висаджуються на лід і за два місяці партіями їх евакуюють літаки.

1960 – У Сахарі проходить успішне випробування першої французької атомної бомби.

1972 – У японському місті Саппоро завершуються XI зимові Олімпійські ігри, котрі розпочалися 2 лютого. У командній першості перемагає команда СРСР, на рахунку якої було 8 золотих, 5 срібних і 3 бронзових медалі. Героєм Олімпіади стає радянська лижниця Галина Кулакова, яка завоювала 3 золоті нагороди.

1975 – Керівництво турецької громади Кіпру проголошує створення в північно-східній частині острова "федеративної турецької держави Республіка Кіпр", президентом якої стає Рауф Денкташ. Нову країну визнає лише Туреччина.

1984 – По смерті Юрія Андропова, котрий помер 9 лютого, генеральним секретарем Комуністичної партії СРСР обирають 72-річного Костянтина Устиновича Черненка; невдовзі він стає і головою президії Верховної Ради СРСР. У період його 13-місячного правління відбувається відвертий відхід від "реформ", започаткованих Андроповим, і повернення зовнішньої та внутрішньої політики Радянського Союзу до часів брежнєвського "застою".

1990 – Сполучені Штати Америки і їхні союзники з одного боку та Радянський Союз і Східна Німеччина з іншого досягли в Оттаві (Канада) угоди про двоетапне об''єднання Німеччини.

1993 – Під Москвою відбувається відновлювальний з''їзд Комуністичної партії Російської Федерації, лідером обирають Геннадія Зюганова.

А у 2001 заарештували Юлію Володимирівну Тимошенко. Але вона, як ми знаємо, здолала перешкоди.
XS
SM
MD
LG