Доступність посилання

ТОП новини

Гриповуха. Пік захворюваності очікують за два тижні.


Микита Моісеєв, Віола Бурда Вкотре українських школярів спіткали канікули через грип. У Полтаві сьогодні вже оголосили епідемію. В Тернополі, Луганську, Кременчуці, на Закарпатті школи на карантині. До них за два дні приєднаються і київські навчальні заклади. Чи страшний цьогорічниї грип? Чи йдеться про епідемію?

Опитування:
Чи хворіли вже грипом цього року? Як підтримуєте організм?
Лілія Олександрівна, домогосподарка:
- У нас ніхто не хворів, тому що всі роблять щеплення. Діти в садочок не ходять, тому теж здорові. Яка ще профілактика? Нормальне харчування, вітаміни цілий рік!
Олексій, дизайнер:
- Ні, я не хворів і хворіти не буду. Я сам собі зробив щеплення, купив вакцину за 90 гривень. Їм вітаміни,цибулю, часник.
Жанетта Вікторівна, няня:
- У мене хворіє дочка 14 років, і дуже важка форма цього року. Двічі викликали швидку, температура була понад сорок. І взагалі я вважаю, що вже давно потрібно було оголошувати карантин, ще тиждень тому. А профілактика має починатися літом: потрібно, щоб людина добре відпочила — сонце, море. Це нічим не можна замінити. Вітаміни ми отримуємо зі свіжозаморожених фруктів.
Юрій, інженер:
- Я хворію вже третій день, але вже краще почуваю себе. Лікувався і народними методами і ліками — жаропонижуючими, вітаміном С.


Вже не перший рік Всесвітня організація здоров’я (ВОЗ) очікує на появу нового виду вірусу грипу. За словами керівника українського центру грипу Аркадія Фролова, цей процес дуже складний — востаннє вірус змінювався у 1968 році, тоді виникла пандемія. Періодичність таких змін, за словами медиків, 20-30 років. Важко передбачити, чи буде новий вірус наслідком безпосередньо мутації вже існуючого, чи це буде рекомбінація з іншим вірусом.
Аркадій Фролов, керівник українського центру грипу: "досить тепла погода не дозволяє вірусу грипу мутувати. Крім того, запобіжником є сприятлива геомагнітна обстановка".
Що стримує виникнення нового грипового вірусу? Аркадій Фролов стверджує, що погода. Адже низька температура зменшує кількість інтерферону в організмі людини, а саме він є першим муром на шляху вірусу і не дає йому мутувати. Крім того, українські вчені з’ясували, що на процеси мутації може впливати і геомагнітна обстановка. Зараз вона не сприяє мутаціям.

Статистика МОЗ

Заступник головного державного санітарного лікаря України Людмила Мухарська:

"У порівнянні з минулим тижнем захворюваність на грип в Україні зросла на 44%. Кількість хворих збільшується в основному за рахунок дітей 7-14 років. На сьогодні вже закриті понад 1900 шкіл у 23 регіонах України. З 15-го лютого закриють усі школи. Зараз хворіє менше 1% українців. Зростання захворюваності триватиме ще кілька тижнів. Епідемічні пороги на сьогодні перевищені у Закарпатті та на Луганщині. В інших регіонах захворюваність локальна – у окремих містах, дитячих колективах.

Втім, дані, що надходять до МОЗ душе швидко змінюються, і кілька днів тому епідеміологічна обстановка у регіонах виглядала інакше.

Головний санітарний лікар України Антон Бережнов: "Епідемічна ситуація в Україні зараз нижче середньої інтенсивності. Фактично мало чим відрізняється від епідемій минулих років. Збудники грипу — віруси — цього року подібні до минулорічних. Ніяких кардинальних мутацій у їхній структурі не відбулося. Тому якщо ви або мали щеплення минулого року, або вже перехворіли на цей штам грипу, велика ймовірність, що захворювання не повториться".
Рецепти профілактики грипу відомі: підвищують імунітет українці за допомогою цибулі, часнику, загартовувань холодною водою тощо. Однак, якщо робити це немає можливості, можна обмежитись щепленням. За словами головного санітарного лікаря Антона Бережнова, щеплення варто робити лише у поліклініках протягом епідемічного сезону, якщо ви не встигли зробити його раніше, однак лише у випадку, якщо людина здорова. Одного тижня після щеплення вистачить,щоб підготувати імунну систему, і навіть якщо людина після цього захворіє, перебіг хвороби буде легким.

Якщо грип вас наздогнав: - мінімізуйте перебування у закритих приміщеннях з великим скупченням людей; - беріть лікарняний, не виходьте на роботу, навчання тощо; - викликайте лікаря і ні в якому разі не займайтесь самолікуванням;

Як зменшити ризик ускладнень

Головний інфекціоніст МОЗ України Сергій Крамарів:

"Дуже важливо зволожувати повітря, взимку воно сухе через опалення. Перебіг хвороби може бути легшим, якщо користуватись або фабричними зволожувачами, або самотужки розвішувати в кімнаті вологі речі. Крім того, висока вологість швидше вбиває віруси грипу".

При грипу може виникнути зневоднення організму – великі втрати рідини через високу температуру і, як наслідок – згущення крові. Саме тому у людей похилого віку часто виникають такі ускладнення грипу як інфаркти та інсульти. Отже, дуже важливо багато пити. Крім того, рідина виконує дезинтоксикаційну дію – з сечею виводяться токсини. А ще людині, яка хворіє на грип, не можна голодувати, оскільки такі методи можуть лише сприяти виникненню ускладнень.

Цікаве дослідження науковців зі США

В експерименті брали участь два дитячих колективи. У пешому діти дуже часто мили руки, а в другому – як завжди, перед вживанням їжї. Результат – на грип у першій групі перехворіло у кілька разів менше дітей.

Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск:

Матеріали до теми:

• Чи швидка «швидка допомога»? • Чи страшний грип?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG