Доступність посилання

ТОП новини

Чи потрібні Україні дострокові вибори?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучі: Кирило Булкін, Галина Трохова
Гості Свободи: народні депутати України Володимир Олійник (БЮТ) та Анатолій Матвієнко (“Наша Україна”).

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Галина Трохова: Один із пунктів угоди про спільну опозиційну діяльність між БЮТ та “Нашою Україною” звучить так: “Домагатися проведення дострокових парламентських виборів та виборів депутатів місцевих рад”.

Тож чи справді дострокові вибори потрібні Україні?

Кирило Булкін: А точніше, українцям — не політикам, а пересічним громадянам.

І розмову з нашими гостями почнемо саме з голосу народу, з опитування на київських вулицях.

Вибірка не є репрезентативною, але сподіваємо, що думки киян наштовхнуть на роздуми наших політиків.

Кореспондент Радіо Свобода запитав у мешканців столиці: “А вам потрібні дострокові вибори?” Респондент: Ні, ніякі вибори не потрібні. Я і на ті вибори не ходив, не дивився, і на ці не хочу.

Респондент: Тимошенко буде тягнути на себе килим, робити погоду. Для чого робити нас знову заручниками?

Респондент: Обов’язково. Це взагалі не обговорюється, бо банда стоїть у керма, банда керує! Що ми не бачимо? Люди всі проти, а всі кажуть, що люди за, за... Де те за? Нікого за немає!

Є таке протистояння, яке зараз... Не можу навіть відповісти зрозуміло, що відбувається в країні! Якась анархія! Повинні бути! Обов’язково!

Респондент: Бо ми віримо в іншу політику. Нам треба, щоб поміняли. Нам треба, щоб Ющенко лишився на своєму місці.

Респондент: Обов’язково, тому що наш Президент Ющенко безхарактерний зовсім! Його треба зняти і поставити Юлю!

Респондент: Те, що зміну парламенту цього потрібно робити, то так. Але чи то вибори будуть конституційними, чи неконституційними? Я за те, щоб вони були конституційно обґрунтованими, щоб то не була авантюра, схожа на Януковича, а щоб то було підтверджено легітимністю і підтверджено вибором народу.

Респондент: Навіщо? Скоро на кладовище треба йти, а ти мені все вибори даєш.

Респондент: Я ні в що не вірю. Нічого не допоможе.

Респондент: Навіщо? Регіони виграють все рівно.

Респондент: Ніяких рішень не буде знову. Ми вже бачили і ту владу, і цю, і третю.

Галина Трохова: Як чуємо, люди згадали чи, принаймні, натякали на те, що якщо змінювати, якщо проводити вибори, то це може зачепити і Президента.

Пане Матвієнко, Ви як представник “Нашої України”, почесним головою якої залишається Віктор Ющенко, не боїтеся таких настроїв народних?


Анатолій Матвієнко: По-перше, я не є членом партії НСНУ. Це перше уточнення. Я – голова УРП “Собор”, яка входить в блок “НУ”. І почесним президентом, на жаль чи на щастя (я не знаю – тут по-різному можна говорити), не є Президентом України.

Стосовно дострокових виборів, я думаю, що треба знати чітко, а чому і в ім’я чого? Якщо просто тільки гратися у вибори, то я вже депутат четвертого скликання і колись, можливо, не так задовго, буду мати більше вільного часу і напишу обов’язково спогади, як деградувала ВР від скликання до скликання.

Якщо ми розуміємо, що в результаті цих виборів вона може бути ще більш деградованою, ніж сьогодні, то я тоді запитую: куди ми рухаємо Україну?

Тому це не є сам по собі факт достатності.

Мені видається, що треба подивитися на Конституцію, тобто яким способом можуть бути дострокові вибори. Якщо проаналізувати, то там тільки три умови.

Сама себе ВР не може розігнати. Тільки Президент. Тому треба, щоб була згода або двох фракцій найбільших, а це БЮТ і фракції Регіонів, тоді вони можуть домовитися заблокувати роботу, або фракції Регіонів і Президента.

Кирило Булкін: Пане Олійник, уявімо, що якась умова виконана і конституційно все-таки є підстави для перевиборів. Для чого вони Україні?

Володимир Олійник: Якраз всі ці питання і розглядаються під кутом політичної доцільності: а для чого, а кому це вигідно?

А ми повинні повертатися до основ конституційних. Суть їх полягає в тому, що джерелом влади, згідно зі ст. 5, є народ. І він нікому (зауважте!) не передає... Це просто якесь наївне уявлення: вибрали і передали. Він ніколи владу цю не передає! Але він користується нею раз у 5 років.

Я погоджуюся з Анатолієм Сергійовичем, що за 5 років деградують, крадуть, безчинствують. А може, частіше треба народу втручатися в цей процес?

Ви пам’ятаєте, наскільки вони потужно останній раз втрутилися, що окремі партії...

Галина Трохова: Шановні гості, ви так і не відповідаєте на запитання.

Пан Матвієнко не відповів, чи боїться він зміни Президента Віктора Ющенка персоніфіковано. А Ви не відповіли, чи Ви боїтеся, чи, навпаки, хотіли б...


Володимир Олійник: Ні, ми не боїмося. Ми ведемо розмову про те, що є об’єктивні причини для дострокових виборів, бо є наявність елементів конституційної кризи. Тому ми говоримо про втручання того джерела, яке повинно бути задіяне. Виборець! Народ!

Галина Трохова: Шановні гості, які ви ще інші засоби пропонуєте виборцю, щоб він якось впливав або висловлював своє невдоволення тим, що відбувається у владі? Чекати 5 років?

Анатолій Матвієнко: Опозиція має сьогодні згуртуватися і не зраджувати Конституцію, перебігаючи направо і наліво.

Галина Трохова: Це опозиція, це політики. А людям як реагувати?

Анатолій Матвієнко: І люди мають симпатію. Вони з опозицією мають контролювати цю владу. Ми маємо сьогодні головне, що в угоді написати, то це жорстко контролювати владу, бути рупором її діяльності, бути об’єктивним оцінювачем її діяльності, доносити до людей, а не просто тішити їх.

Володимир Олійник: Якщо, наприклад, ми з вами бачимо, що були претензії до Президента – підписали меморандум (хто перший — це така історія), були претензії до “НУ” – почали переговори про створення більшості з Регіонами, є претензії сьогодні до БЮТ, а що ж ви підтримали Закон про Кабмін, який погіршує якби позицію Президента? То, напевне, сьогодні ці претензії треба винести в суспільство, і щоб виборець врешті-решт дав оцінку. Бо постійне нагадування один одному, хто ж перший, до добра не доведе. Виборець має право втрутитися!

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG