Доступність посилання

ТОП новини

У Європі чути барабани холодної війни, а Росія вважає Україну своєю територією.


Василь Зілгалов Слухати: Прага, 13 лютого 2007 (RadioSvoboda.ua) — Тема Росії і європейської безпеки сьогодні є головною для європейських газет. Велика кількість публікацій на цю тему підігрівається продовженням політичних заяв російського президента Владіміра Путіна вже після Мюнхена. Газети пишуть не лише про занепокоєння войовничою риторикою Кремля в ЄС, а й про загрозу Україні.

Росія/Сєвєродвінськ -- Спуск на воду атомного ракетного підводного крейсера K-117 "Брянськ". 10 жовтня 2006 р.
Німецьке видання «Фокус» пише про «новий тон» у риториці глави Кремля Владіміра Путіна, а саме — «тональність, притаманну холодній війні», яку Європа почула вперше за довгий час у виступі Путіна в Мюнхені. Це ж німецьке видання зауважує, що така тональність усередині Росії «стала вже звичною справою» і додає, що «барабани холодної війни звучать у російських засобах інформації все потужніше», а «Європою бродить примара нової холодної війни».

Характеризуючи наростання російської войовничості напередодні президентських виборів у Росії, європейські видання все ж звертають увагу на продовження войовничої риторики Путіна і під час його турне країнами Перської затоки.

Газовий картель, російські вибори і Україна

Лондонська «Ґардіан» пише, що Росія знову налякала Європу розмовами про створення газового картелю з Іраном та Катаром, про що Путін усерйоз заявив під час розмови з еміром Катару. «Ґардіан» наводить слова аналітика з енергетичного ринку з відомої групи Опенгеймера з Нью-Йорка, котрий сказав: «Глобального газового ринку поки що не існує, і якщо Росія, Катар та Іран домовляться, то це змусить Захід розробляти категорію газових запасів, віддалених від центрів споживання і переробки, наприклад, на Алясці чи ще десь».

Німецький «Фокус» також наводить як приклад войовничості російських політиків і засобів інформації Росії, коли в українському Криму висадилися влітку 2006 року 200 американських резервістів для участі у маневрах «Партнерство заради миру». Тоді в Росії інформували про «вторгнення на російську територію», незважаючи на те, що й Росія бере участь у таких маневрах НАТО.

Це ж видання додає, що в Росії стало патріотичною ноткою сипати щоденно антизахідними гаслами і президент Путін почав використовувати їх на міжнародній арені. Хоча чимало аналітиків, як пише «Фокус», кажуть, що така риторика стала поширеною в Росії лише з передвиборчих міркувань, бо «нова російська еліта за всієї антизахідної риторики … надає перевагу вкладанню грошей у швейцарські банки».

Матеріали до теми:

• Чи повертається двополярний устрій світу і яке місце має посісти в цьому устрої Україна? • Чому Путін розкритикував американців у Мюнхені? • «Європа й Америка тепер знають, де себе бачить Росія». • Берлінський професор і публіцист Богдан Осадчук: «Від однієї промови Путіна світ не змінився. А Ющенко в Мюнхені виступив банально і нудно». • «Ідеологія Кремля: «той хто зачепить наших, і дня не проживе», каже колишній радник російського президента.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG