Доступність посилання

ТОП новини

Ахметов хоче купити «Укртелеком» — як це позначиться на якості зв’язку?


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 13 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Найближчим часом буде офіційне оголошення про продаж 10-відсоткового пакету відкритого акціонерного товариства «Укртелеком», повідомили у Фонді державного майна. Майже одночасно з’явилась інформація про намір придбати акції оператора зв’язку від компанії “System Capital Management”, 90 відсотків якої контролює народний депутат Ринат Ахметов. Тим часом багато експертів радять не поспішати з продажем «Укртелекому», а натомість узятися за підготовку компанії до приватизації з тим, щоб виручити за неї більше грошей.


Урядовці висловлюються за поетапний продаж «Укртелекому». Для початку на українських біржах Фонд держмайна планує виставити 10 відсотків акцій компанії. У державній власності наразі планують залишити 50 відсотків плюс одну акцію. У Фонді держмайна сподіваються одержати від продажу 10 відсотків акцій близько 2 мільярдів гривень.

Водночас дехто з експертів стверджує: щоб одержати такі гроші, насамперед потрібно добре попрацювати над підготовкою компанії до приватизації. Наразі фінансові показники «Укртелекому» стрімко погіршуються. Дохід компанії 2006 року, за попередніми даними, упав на 14 відсотків. При цьому зростає її заборгованість. На початок нинішнього року вона становила понад 3 мільярди гривень.

Економіст Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло сказав, зокрема, в інтерв’ю Радіо Свобода: «На сьогодні „Укртелеком“ має певні проблеми, оскільки існує потужна конкуренція з системами стільникового зв’язку. Якщо ми будемо приватизовувати, треба зважати на те, що ці питання мусять бути якось враховані. На сьогоднішній день вони впливають у бік зниження вартості цієї компанії».

Водночас експерти стверджують, що вартість 10-відсоткового пакета «Укртелекому» може значно зрости за умови успішного старту проекту розвитку мобільного зв’язку нового покоління 3G. Запуск мережі, яка забезпечуватиме більшу швидкість передачі даних, призначений на 1 березня.

У кого вистачить грошей?

Втім, дехто з фахівців сумнівається, що "Укртелеком" за нинішнього фінансового становища самостійно «витягне» цей проект.

Директор Міжнародного інституту приватизації Олександр Рябченко в інтерв’ю Радіо Свобода припустив, що лише реалізація контрольного пакету акцій компанії забезпечить ефективну реалізацію проекту: «Щоб „Укртелеком“ мав реальну змогу розвиватись і технологічно не відставати, йому зараз потрібен інвестор. Я не вірю, що держава надасть десь мільярд доларів, який потрібен, щоб освоїти новий мобільний зв’язок. Думаю, це було б несерйозно з державного бюджету тягнути мільярдів 5 гривень, щоб дати „Укртелекомові“. Такого не буде».

Експерти фондового ринку оцінюють вартість компанії у 3—5 мільярдів доларів. Серед імовірних претендентів на «Укртелеком» — компанія “System Capital Management”, 90 відсотків якої контролює народний депутат Ринат Ахметов. Останнім часом СКМ скуповує операторів фіксованого зв’язку.

Для купівлі «Укртелекому» Ахметову не потрібно позичати гроші, стверджують оглядачі. Річний дохід його компанії становить близько 30 мільярдів гривень.

Матеріали до теми:

• Приватизація Укртелекому: за і проти. • Верховна Рада погодилася з Президентом і щодо землі, і щодо приватизації. • Парламент ухвалив закон про перелiк державних підприємств, якi приватизують наступного року.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG