Доступність посилання

ТОП новини

Новим президентом Туркменістані став Ґурбанґули Бердімухаммедов


Виборча комісія країни оголосила офіційні результати президентських виборів. Бердімухаммедов набрав понад 89 відсотків голосів. Всього у голосуванні взяли участь майже 99% виборців.

Виборча комісія країни оголосила офіційні результати президентських виборів. Бердімухаммедов набрав понад 89 відсотків голосів. Всього у голосуванні взяли участь майже 99% виборців. 11 лютого в Туркменістані відбулися перші президентські вибори після смерті Туркменбаші Сапармирата Ниязова, який керував країною більш як два десятиріччя.

Новий президент уже склав присягу у Народній Раді - найвищому органі країни.

На посаду Президента після смерті Сапармурата Ніязова претендували шестеро кандидатів, однак усі - від провладної партії. Лідерів туркменської опозиції, які проживають у вигнанні, не допустили до участі у виборах. Влада не дозволила їм повернутися в країну.

Міжнародні правозахисні організації та західні дипломати розкритикували вибори через недотримання стандартів демократії.

Згідно з повідомленнями, на інаугураційній церемонії були присутні президент Ірану, прем’єр-міністр Росії, президент Афганістану та представники влади з Туреччини і Грузії. Від Сполучених Штатів Америки був присутній заступник держсекретаря США у справах Південної та Центральної Азії Ричард Баучер.

Президент України Віктор Ющенко прибув із робочим візитом до Туркменістану.

Новообраний президент Туркменістану прийняв запрошення Віктора Ющенка відвідати Україну

Український Президент сьогодні в Ашгабаді взяв участь в інавгурації туркменського лідера Гурбангули Бердимухаммедова.

Президенти обговорили низку питань двосторонньої співпраці, домовилися про поновлення Міждержавної українсько-туркменської комісії.

Сторони також торкнулися питань паливно-енергетичної та військово-технічної галузей.

За непідтвердженою інформацією, мета поїздки Віктора Ющенка до Ашгабада - запропонувати Туркменістану відновити прямі поставки газу за прозорими схемами.

Україна хоче отримати гарантії продовження інвестиційних проектів у цій країні, у які вклала вже близько 40 мільйонів доларів.

Матеріал до теми:

• Чого варто очікувати від нового президента Туркменистану і як він ішов до влади?
XS
SM
MD
LG