Доступність посилання

ТОП новини

У коаліції з’явилася тріщина?


Тетяна Ярмощук Київ, 14 лютого (RadioSvoboda.Ua) – Поки опозиція голосно анонсує свої плани і обіцяє дострокові вибори, в урядовій коаліції з’являється тріщина.

Спокій порушив один із лідерів комуністів. Леонід Грач заявляє: коаліція не виконує своїх обіцянок перед комуністами, а відтак, їм, послідовним борцям за пригноблених і принижених, резону спалювати свій авторитет у коаліції з тими ж регіоналами немає.

Представник Партії регіонів Володимир Зубанов каже, що підстав для розпаду антикризової більшості сьогодні немає. Головну свою мету – формування уряду – антикризова коаліція виконала, тепер представники політичних сил з багатьох питань можуть голосувати у вільному режимі:

Антикризова коаліція стабільна допоки не з’явиться реальна можливість дострокових виборів

Однопартійці з розумінням ставляться до заяв Леоніда Грача про можливість перебування Компартії в антикризовій коаліції. Але зазначають, що наразі немає підстав говорити про вихід КПУ з більшості.

На думку Олександра Голуба це може статися лише за таких умов: “Або антикризова коаліція не дотримуватиметься політичних домовленостей, які були під час її створення. І якщо коаліція не прислухатиметься до одного з її членів, то це можливо. Антикризова коаліція не повинна забувати за ті гасла, з якими ці партії йшли на вибори, і вирішення яких чекають наші виборці. Відмовлятися від цих обіцянок, ми вважаємо, неприпустимим. Але на сьогоднішній день підстав для того, щоб говорити про такий крок, немає”.

Однак дехто з політологів стверджує, що антикризова коаліція стабільна допоки не з’явиться реальна можливість дострокових виборів. Олександр Палій: “Як тільки така можливість з’явиться, ця коаліція відразу розсиплеться. Підставою буде позиція і КПУ, і СПУ. І соціалісти, і комуністи будуть шукати нову електоральну нішу, оскільки вони попередні ніші втратили політичною поведінкою. А об’єднання з цими політичними силами Партії регіонів не дасть жодного позитивного результату. Саме тому ці політичні сили змушені будуть грати свою гру, і як тільки з’явиться реальна можливість дострокових виборів, чи будуть наближатися строкові, ця коаліція розсиплеться”.

А в цей час Блок Юлії Тимошенко та частина “Нашою України” ставлять за мету достроковий розпуск Верховної Ради.
XS
SM
MD
LG