Доступність посилання

ТОП новини

ЮНІСЕФ: Американці та британці найгірше ставляться до своїх маленьких громадян.


Мар’яна Драч Слухати: Прага, 14 лютого (RadioSvoboda.Ua) - Де найкраще ведеться дітям? Як з’ясували експерти ЮНІСЕФ – Дитячого фонду ООН – рівень добробуту зовсім не означає, що країна добре дбає про своїх маленьких громадян. Так у розвинених державах найгірше ставляться до дітей у Сполучених Штатах та Великій Британії. Про це мовиться у звіті ЮНІСЕФ, який оприлюднили сьогодні.


Звіт ЮНІСЕФ вже викликав велику стурбованість у Великій Британії. За даними авторів дослідження, юні британці частіше ніж їхні ровесники в інших західних країнах курять, вживають алкоголь, потрапляють у бійки та мають статеві стосунки.

Автори дослідження дивилися на традиційні показники, такі як рівень ВВП та смертність серед немовлят. Але також з‘ясували, скільки дітей виростає у неповних родинах, як часто вони вживають фрукти та читають книжки. Найліпша ситуація у Нідерландах, добре також ведеться дітям у Швеції, Данії, Норвегії, а ще в Іспанії та Швейцарії. Дослідники проаналізували становище дітей у 21 розвиненій державі.

Гроші це не все

Як виявилося, рівень добробуту зовсім не означає і доброго ставлення до дітей. Так Чехія отримала вищі бали ніж Франція, Австрія, чи Сполучені Штати. Про це сказав Радіо Свобода Леонардо Менчіні з дослідницького центру ЮНІСЕФ "Innocenti":

"Ми можемо бачити, що країни з нижчим рівнем доходу мають вищі бали ніж деякі найбагатші держави у групі. Соціальні мережі важливі, але також відносини між ровесниками, функціонування родини, середовище загалом. Добробут дітей це складне питання і тому немає однієї єдиної відповіді."

Маленьким американцям та британцям особливо важко спілкуватися з батьками. Так у Сполучених Штатах лише близько 60 відсотків дітей виростають у родинах з обома батьками. Для порівняння, у Греції цей показник становить 90 відсотків.

Лише третина дітей у західних державах постійно займається фізкультурою, тобто щонайменше 5 разів на тиждень. Тут ведуть перед маленькі ірландці, канадці та американці, а найменше люблять спорт французи та бельгійці.

Є й ще один несподіваний результат дослідження ЮНІСЕФ. Кожен десятий юний житель Нідерландів, Португалії та Сполучених Штатів зізнався, що живе у родині, яка має вдома менше ніж 10 книжок.

Українським дітям також бракує турботи

Автори згаданого звіту не аналізували становище маленьких українців. Але їм також бракує батьківської любові та опіки держави. Подробиці Радіо Свобода розповів координатор ЮНІСЕФ в Україні Дмитро Коник:

"Перш за все, треба сказати, що Україна має дуже хорошу законодавчу базу з прав дитини. На жаль, підводять такі речі як планування, особливо стратегічне планування і відведення відповідних бюджетів для гарантування прав дитини. Очевидно, що на становище дітей впливають всі ті фактори, які є зараз в нашій державі Діти з бідних сімей вони найбільше потерпають через відсутність доступу до освіти, від найгірших форм дитячої праці. Якщо ми говоримо про ВІЛ/СНІД, то в країні досі ще не вироблена нормальна стратегія саме боротьби з ВІЛ/СНІД серед дітей. І ми теж відзначаємо проблему насильства в родинах і школах."

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG