Доступність посилання

ТОП новини

По обидва боки українсько-польського кордону помітне пожвавлення економічної співпраці, - вважають в Польсько-українській господарчій палаті у Варшаві.


Єва Поштар Варшава, 14 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) - В польсько-українській господарчій палаті у Варшаві зауважують пожвавлення співробітництва між Україною й Польщею в галузі економіки. До Польщі, крім великих гігантів української економіки, починає прибувати і середній український бізнес.Про стан українсько-польських економічних відносин Радіо Свобода розповідає одна з директорів Польсько-української господарчої палати у Варшаві Наталія Суховєєва.

До цих пір найбільші інвестиції в Польщі здійснили запорізький АВТО ЗАЗ та Індустріальний Союз Донбас. Вслід за промисловими гігантами до Польщі прямують також українські середні фірми. На думку фахівців, відчувається пожвавлення в українсько-польській економічній співпраці.

Це явище для Радіо Свобода коментує одна з директорів Польсько-української палати у Варшаві Наталія Суховєєва:

«Так. Є пожвавлення з обох сторін. Це ми бачимо на прикладі великих інвестицій. Це також входження українських фірм на польську біржу. Ми можемо сказати, що середні інвестиції є і в галузі торгівлі, бачимо входження українських трейдмарок на польський ринок. В Польщі вже давно знають марку "Оболонь". До Польіу надходить марка "Немірофф", "Французький бульвар". Це новина для польського ринку».

Ще донедавна підприємці з обох сторін українсько-польського кордону нарікали на численні бюрократичні перешкоди для економічного співробітництва між Україною і Польщею.

- Яким чином, на Вашу думку, можна з ними боротись ?

Наталія Суховєєва: «Передусім українські й польські правові бази є різні. Тому ми радимо звертатись за допомогою до юридичних фірм, які обслуговують українських інвесторів. До нас в члени Палати вступає дуже багато юридичних фірм з польської сторони. Бо до них звертаються українські фірми, щоб дізнатись як зареєструвати підприємство в Польщі».

Минулого року серед польських підприємців великого резонансу набула справа ліквідації Україною податкових пільг у вільних економічних зонах.

- Як польські підприємці ставляться до Вільних економічних зон в Україні?

Наталія Суховєєва: «Те, що на Україні було не ліквідовано, але призупинено діяльність вільних економічних зон - це знайшло великий відгомін на польському ринку. Тільки в Яворівській зоні було відкрито понад п''ятдесят польських підприємств. В тому числі було дуже багато підприємств, які дійсно виробляли дуже важливу продукцію для українського ринку і давали робочі місця людям. Ця тема завжди порушується на міжурядових комісіях. На сьогоднішній день - це важливе питання».

Польсько-українська торговельна палата працює від 1992 року. Палата організовує для своїх членів господарчі місії, навчання, її експерти беруть участь в міжнародних торгах. Україну в Палаті представляють голова корпорації УкрАвто Таріел Васадзе та голова Української торговельно-промислової палати Сергій Скрипченко. Чи зможуть вони широко відкрити двері до Польщі українським підприємцям? Час покаже.
XS
SM
MD
LG