Доступність посилання

ТОП новини

Рівне “воюватиме” з тарифами, кожен по-своєму.


Валентина Одарченко Рівне, 14 лютого 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - Їх необхідно змінювати – впевнені мешканці міста, прокуратура та міська влада. Рівняни вслід за киянами та харків’янами оголошують війну необґрунтованим тарифам. Переглянути тарифи на житлово-комунальні послуги не проти і сам мер Рівного Віктор Чайка, однак.. лише в бік збільшення.

Рівненське об’єднання політичних партій та громадських організацій

провело громадські слухання, на яких громада міста нарікала на згубну тарифну політику та бездіяльність органів державної влади. На слуханнях були озвучені кричущі факти комунального свавілля. Розповідає член громадської ради Сергій Штурхецький:

«Старенька сліпа людина з героїчним минулим отримує від суду повідомлення про те, що їй необхідно терміново сплатити шалені для неї кошти за фактично ненадані послуги. Вона навіть до суду не дійшла – її засудили заочно, і вже в двері стукає виконавча служба... Є й інші приклади – коли пенсіонери, які ще мають сили ходити по судах, отримавши повістки на тисячі гривень, доводять свою правоту, і не платять за ненадані послуги...»

Ще у грудні минулого року Громадська Рада звернулася до Рівненської облдержадміністрації, Верховної ради і Кабміну з вимогою економічного обґрунтування цих тарифів, які на той час були вищими від столичних.

Рівняни не пам’ятають, як самі підвищили тарифи

Однак Верховна Рада переадресувала звернення до Кабміну, звідки відповіді не надійшло, а обласна держадміністрація відповіла, що «тарифи формувалися прозоро», «проекти зміни тарифів опубліковувалися в ЗМІ», а самі громадяни майже одноголосно проголосували за підвищення тарифів.

Що цікаво – жоден з рівнян про це не пам’ятає. Щоправда, пам’ятають обіцянку знизити тарифи у разі економії газу. Недавній керівник «Рівнетеплотрансу» Тетяна Казачек перед своїм звільненням повідомила – економія у Рівному таки була – не менше десяти мільйонів гривень. Однак перерахунків не зроблено. Відповідь виконувача обов’язків керівника «Комун енергії» Володимира Новожилова: «Перерахунки будуть здійснені. Але тільки… наприкінці року…»

Перевірка прокуратури – перерахунок

Тож як і раніше, середньостатистична рівненська родина за опалення і нерегулярну подачу гарячої води у двокімнатній квартирі платить більше трьохсот гривень. На вимогу громадськості в ситуацію втрутився прокурор Рівненщини Олексій Баганець. Після проведених перевірок прокуратура зобов’язала міськвиконком разом з міським підприємством «Комуненергія» негайно провести перерахунки.

Міський голова Рівного Віктор Чайка, котрий тільки восени отримав у своє підпорядкування з області «Комуненергію», каже, що шокований таким рішенням:

«Скоро з мене штани знімуть, що як ви тут – двадцятеро людей – реагуєте на припис обласної прокуратури? Ніяк. Але ж я не ухвалював цих тарифів, а обласна рада. І ніхто не запитав – чого за січень місяць заплатили всього 60 відсотків населення? Ні одна газета. Тільки всі кажуть: чого у вас такі високі тарифи?»

Зупинилися на терміновому створенні спільної комісії міської та обласної ради. Тим часом громадськість налаштована рішуче – у разі, якщо міська та обласна влада не дослухається до її вимог, городяни обіцяють вдатися до акцій протесту.
XS
SM
MD
LG