Доступність посилання

ТОП новини

Формула кохання.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 14 лютого 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - У День усіх закоханих у Дніпропетровську разом з традиційними листівками-«валентинками» вручали презервативи. Активісти громадських організацій і люди, що живуть з ВІЛ, розійшлися по навчальних закладах міста, аби розповісти молоді про те, що кохання — не тільки свято… Свою акцію вони назвали “Формула кохання”.

Світлана
“Вірність + обережність = життя”. Таку формулу кохання пропагують члени Всеукраїнської мережі людей, що живуть із ВІЛ, та Благодійної організації «Хелп». Сьогодні вони спілкувалися зі студентам Дніпропетровського монтажного технікуму та Національного гірничого університету.

Світлана не боїться заходити до аудиторій і говорити — так, я ВІЛ-позитивна, ваше завдання — не допустити того, що сталося зі мною, якщо ж вам діагностували ВІЛ, це ще не вирок, можна навчитися жити з інфекцією, як звичайні люди.

Оптимізм плюс суворе дотримання режиму прийому ліків — такі складові формули Світланиного життя сьогодні. З ВІЛ вона живе вже більше десяти років, майже два — вживає препарати антиретровірусної терапії, що сповільнюють розвиток інфекції. Жінка переконана — від ВІЛ помирають не так швидко, як від туберкульозу, треба жити і радіти життю..

Світлана закликає молодих людей толерантніше ставитись до ВІЛ-позитивних:

«Ніхто не застрахований. Ми не застраховані від того, щоб поламати ногу, порізатись. Навіть вживаючи всіх заходів, можна підхопити інфекцію. Недбальство медиків, при операції, при переливанні крові тощо… Способів захворіти — маса».

Серйозна інформація - для підсвідомості

Анкети, інформаційні матеріали, листівки… Такий арсенал в організаторів акції. А ще — невигадані історії з власного життя і практики спілкування з людьми, що належать до групи ризику, — наркоманами та повіями. Активістка благодійної організації «Хелп» Ірина Приходько каже, що молода людина, налаштована сьогодні на розваги та шоу, які проводитимуть до Валентинового дня, серйозну інформацію сприймає на підсвідомому рівні. Ірина Приходько:
Ірина Приходько
(© RadioSvoboda.Ua)


«Ми розповімо історії з нашої роботи. Це буде таке шоу, повірте мені. Людей це шокує, закладається у підсвідомості — а в потрібний момент потім «вистрілює». Я проводила лекцію разом із хлопцями з ресурсного центру в групі, де навчається моя донька. І ось вона мені потім сказала — мамо, впродовж тижня після лекції до мене підійшли усі одногрупники і сказали, що здали тест на ВІЛ. Тихенько, на вушко».

Студентську молодь Дніпропетровська інформують і про новацію в законодавстві —усім парам перед тим, як стати на рушник, тепер пропонуватитимуть пройти медичне обстеження. Люди, які живуть з ВІЛ, переконані, що ця законодавча ініціатива зможе зробити суспільство якщо не більш здоровим, то більш поінформованим про свої недуги.

Дніпропетровщина за кількістю ВІЛ-інфікованих наразі посідає друге місце в Україні. Тільки офіційно зареєстрованих — їх більше 23 тисяч. Щоб дізнатися справжнє число ВІЛ-позитивних, кажуть активісти громадських організацій, це число треба помножити щонайменше на п’ять.
XS
SM
MD
LG