Доступність посилання

ТОП новини

Прогресивні соціалісти готуються знову блокувати міжнародні навчання «Сі Бриз»


Свою позицію прогресивні соціалісти пояснюють тим, що «Всеукраїнський референдум, який підтримав Декларацію про державний суверенітет України як основу незалежності України, визначив Україну як нейтральну державу». У Конституції України немає жодних згадок про нейтралітет держави чи відмову від участі в військових блоках. Натомість ціла низка правових документів прямо визначає курс України на співпрацю з НАТО і підготовку до набуття членства в Північноатлантичному союзі.


Таке рішення у середу ухвалила президія партії.

«Проведення натівських навчань — це зрада національних інтересів України», — вважає президія i закликає всіх «приєднатися до боротьби проти навчань НАТО, за реалізацію нейтрального статусу України», — мовиться в повідомленні прес-служби ПСПУ.

Свою позицію прогресивні соціалісти пояснюють тим, що «Всеукраїнський референдум, який підтримав Декларацію про державний суверенітет України як основу незалежності України, визначив Україну як нейтральну державу». «Отже, ні парламент, ні президент, ні уряд не мають жодних юридичних підстав для ухвалення рішень про проведення натівських навчань», — мовиться в повідомленні.

Місяць тому Президент України підписав указ про проведення багатонаціональних військових навчань в Україні у 2007 році.

У документі, зокрема, визначено, що цього року на території України будуть проведені тактичні навчання військово-морських сил «Сі Бриз».

У Конституції України немає жодних згадок про нейтралітет держави чи відмову від участі в військових блоках. Натомість ціла низка правових документів прямо визначає курс України на співпрацю з НАТО і підготовку до набуття членства в Північноатлантичному союзі.

В «Основних напрямах зовнішньої політики України», затверджених Постановою Верховної Ради України від 2 липня 1993 року №3360-XII, проголошено курс на «повномасштабну участь у загальноєвропейській структурі безпеки як базовий компонент власної національної безпеки».

У рішенні Ради національної безпеки і оборони України «Про Стратегію України щодо Організації Північноатлантичного договору (НАТО)» від 23 травня 2002 року наголошено, що «Україна розглядає НАТО як основу майбутньої загальноєвропейської системи безпеки і підтримує процес її розширення», а також «виходить із того, що кінцевою метою її євроінтеграційної політики є вступ до цієї організації як основи загальноєвропейської структури безпеки». Цьому рішенню надав чинності Указ Президента України від 8 липня 2002 року.

Верховна Рада України своєю Постановою від 21 листопада 2002 року №233 «Про рекомендації парламентських слухань про взаємовідносини та співробітництво України з НАТО» підтримала цю Стратегію і наголосила на необхідності інтенсифікувати процес підготовки України до членства в Північноатлантичному союзі.

Закон України «Про основи національної безпеки України» від 19 червня 2003 року № 964-IV до основних напрямів державної політики з питань національної безпеки відносить забезпечення повноправної участі України в загальноєвропейській та регіональних системах колективної безпеки, набуття членства в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору при збереженні добросусідських відносин і стратегічного партнерства з Російською Федерацією, іншими країнами Співдружності незалежних держав, а також іншими державами світу.
XS
SM
MD
LG