Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі освідчуються в коханні до Європи.


Сергій Драчук Слухати: Прага, 14 лютого 2007 (RadioSvoboda.ua) — Молодіжні активісти в Білорусі святкують «день закоханих» акцією висловлення любові до своєї країни й до Європи. Влада країни, Президент якої Олександр Лукашенко останнім часом говорить про бажання зблизитися з Європою, цю акцію не дозволила.

Акція у Мінську присвячена дню Святого Валентина.
Білоруська опозиція святкує «день закоханих» під гаслами «Любові! Свободи! Змін!» Незареєстрована організація «Молодий фронт» планувала театралізоване шоу, яке мало символізувати майбутнє входження Білорусі до Євросоюзу і любов до своєї країни й до Європи.

Але їй довелося обмежитись проривом крізь кордон міліції на оточену площу Свободи в Мінську. Міська влада білоруської столиці не дозволила молодофронтівцям провести костюмовану ходу. А останніми годинами перед її планованим початком кількох опозиційних активістів затримали, кількох викликали на допит до КДБ.

Один із організаторів акції Барис Гарецкі сказав Радіо Свобода: «Це якраз таке молодіжне свято, яке „Молодий фронт“ Білорусі сприймає не як день кохання чи якісь поцілунки у скверику, а як справжній день любові до нашої країни, день любові до Європи, бо ми ставимося до цього свята через призму того, що ми любимо Білорусь, ми любимо Європу, потребуємо кохання, свободи, змін і долучення Білорусі до європейської спільноти».

Влада теж говорить про зближення з Європою…

Про бажання зблизити країну з Європою заговорив останнім часом, після низки суперечок із попередньою союзницею Росією, й Президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Але Європейський Союз у відповідь каже, що наразі не бачить у Лукашенкові партнера для діалогу — адже там не отримали жодних сигналів, що можна сподіватися на істотні зміни, сказала раніше Радіо Свобода речник із зовнішньополітичних питань Європейської Комісії Емма Адвин.

«Ті речі, яких ми бажали б, досить конкретні: ми б хотіли звільнення (одного з чільних білоруських опозиціонерів Олександра) Козуліна (він зараз відбуває 5 з половиною років ув’язнення, звинувачений у „хуліганстві й організації вуличних заворушень“) та інших політичних діячів — це був би дуже сильний сигнал, — співпраці з Радою Європи, видачі віз представникам ОБСЄ з питань свободи засобів інформації, або й навіть схвалення нашого запиту, щоб відкрити представництво Єврокомісії в Мінську — це були б досить конкретні способи дати нам знати, що справді є зацікавленість у змінах, у тому, щоб відкрити новий розділ у відносинах», — каже речниця Єврокомісії.

Чи справдяться сподівання?

А проте в Євросоюзі сподіваються на зміни в майбутньому. ЄС дає знати, що готовий пом’якшити для громадян країни візовий режим, посилити торговельну співпрацю чи запропонувати білоруським студентам стипендії в європейських університетах — але в відповідь на демократичний поступ у Білорусі. А з подальшим демократичним розвитком Білорусь могла б далі зблизитися з Євросоюзом шляхом поступової економічної інтеграції.

Та голова Делегації Європарламенту у відносинах із Білоруссю Боґдан Кліх тим часом не бачить підстав для таких сподівань: «Відверто кажучи, я не вірю, що за цими політичними заявами (Лукашенка) стоїть справжнє бажання авторитарної держави стати на шлях демократії».

Останні події в Білорусі, кажуть спостерігачі, підтверджують такий скептицизм. Уже після Лукашенкових проєвропейських заяв у країні тривають арешти й затримання опозиційних діячів. І навіть нинішня напівжартівлива акція освідчення білоруської молоді в коханні до Європи натрапила на спротив влади.

Матеріали до теми:

• «У мене таке враження, що він соромиться свого походження», – автор «списку 20 тиранів світу» про Аляксандра Лукашенко. • Аляксандр Лукашенко – батько нації чи безбатченко? • Лукашенко: Білорусь хоче йти власним шляхом поміж Росією й Заходом. • Білоруський опозиціонер Ігар Лялькоу про Білорусь, Росію, Україну та Євросоюз. • Президент Білорусі хоче поліпшення відносин із Заходом. Чи щиро?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG