Доступність посилання

ТОП новини

Ви ще викидаєте кісточки з риби?


Євгенія Вятчанінова Київ, 15 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Картини з кісточок риб та плодових дерев можна побачити у київському Будинку природи на Рогнідинській, 3. Тут до 20 лютого триває виставка робіт українських майстринь. Про тонкощі „рибної” аплікації та „безвідходне виробництво”, яке може опанувати кожен, дізнавалась кореспондентка Радіо Свобода.

Риб’ячі кістки та луска, клей, лак і чорна тканина – це усе, що потребує Олена Журавська для створення майбутніх картин. Більше жодних деталей майстриня не використовує, говорить, щоб не було профанації. А матеріал для полотен збирає і обробляє власноруч.

Олена Журавська – затята рибалка і після чергової риболовлі кісточки та луску з карасів, окунів, щуки та інших видів риби не викидає. Натомість – ретельно вимиває їх, кип’ятить, аби позбутися жиру. Потім висушує і покриває лаком. Згодом майстриня сортує кістки, поки в уяві у неї з’являються ескізи майбутніх візерунків. Понад 20 з них – вже втілені у життя - на виставці у Будинку природи.

Про те, як нелегко „виносити ідею”, розповідає Олена Журавська: “До мене у сім’ї абсолютно унікальне ставлення „Чоловік мені каже: „Чому ти нічого не робиш? Сідай вже, щось клей!” А я кажу: „Я працюю, я думаю! Я ж не малюю ці ескізи, я їх малюю десь в своїй уяві, очима душі бачу.” Син підходить до мене, щось починає говорити, а потім заглядає до мене в очі, махає рукою і каже: „А! я все зрозумів – тебе немає”. Мене немає: я не чую, не бачу, не реагую. Я пропадаю на декілька днів, поки я не бачу, що робота пішла і я вже впевнена, що закінчу її так, як планувала”.

Полотна забирають багато часу й енергії

Більше місяця майстриня Олена Журавська працювала над картиною „Видубичі”, яка складається із великою кількості луски окуня. А з цим матеріалом, як і з бархатом, не так легко працювати: „Дуже важко луску риб’ячу довести до того стану, який потрібен для роботи. Чесно кажучи, вона має такий специфічний запах, що навіть при дуже довгій обробці водою або кип’ятінням не проходить. Ні в якому разі не можна допустити, щоби клей потрапив на тканину не в тому місці, бо з тканини клею вже не зняти. Всі рухи, все повинно бути дуже вивірено”. За словами Олени Журавської, небайдужа до її творчості і сіамська кішка Шапа. Хоча домашня улюблениця рибою гидує, однак кісточки полюбляє, щоправда, непокриті лаком. Кілька разів апетит Шапи таки зіпсував плани майстрині. Нині ж пані Олена мріє викласти зебру, якщо кішка їй не завадить.
XS
SM
MD
LG