Доступність посилання

ТОП новини

Чи співпрацював із комуністичними спецслужбами приятель і колега папи Івана Павла Другого?


Єва Поштар Слухати: Варшава, 15 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Польські історики з Інституту національної пам''яті підозрюють краківського священика Римо-католицької церкви отця Мєчислава Малінського в довголітній співпраці з комуністичними спецслужбами. Нинішній 84-річний отець Мєчислав Малінський свого часу був співробітником і приятелем Кароля Войтили – папи Івана Павла Другого.

Каролем Войтилою, тобто майбутнім главою Римо-католицької церкви польські спецслужби цікавились віддавна. Перші характеристики Кароля Войтили в досьє комуністичної безпеки з''явилися ще в 1945 році. Працівник спецслужб писав тоді: "Войтила Кароль, професія семінарист, навчається на теологічному факультеті в Кракові".

Однокурсником Кароля Войтили був тоді Мєчислав Малінський. Пізніше, вже як священик, він став близьким приятелем і, як сам не раз говорив – покровителем майбутнього краківського архієпископа, а згодом папи Івана Павла Другого. Зараз польські історики з Інституту Національної пам''яті, котрі вивчають спеціальні архіви, порушують питання про ймовірну співпрацю отця Малінського з комуністичними органами безпеки.

Агент діяв під псевдонімом "Дельта"

Краківський історик, доктор Марек Лясота сказав Радіо Свобода: "Виявлено документи, які вказують на діяльність секретного співпрацівника безпеки, що мав псевдонім "Дельта". В тих документах є персональні дані отця Мєчислава Малінського".

Історик Марек Лясота минулого року видав друком збірку документів "Донесення на Войтилу", в якій описує роботу комуністичних спецслужб, зокрема агента "Дельта". До появи цієї книги отець Малінський був довголітнім публіцистом впливового католицького тижневика "Тигоднік Повшехни".

Головний редактор "Тигодніка Повшехного" отець Адам Бонєцький зазначив Радіо Свобода: "У 60-их роках він погодився бути співробітником комуністичних спецслужб. Потім відмовився від цього. Ще пізніше знов погодився співпрацювати. Це було тоді, коли виїздив за кордон. Документи засвідчують, що отець Малінський зустрічався з працівниками комуністичних спецслужб. Однак із тих документів однозначно не випливає, що він робив донесення".

Від 10 до 30% священнослужителів могли працювати на спецслужби

Сам отець Малінський заперечує, що доносив на папу Івана Павла Другого. Однак польські історики вказують на те, що було знищено велику частину архівів комуністичних спецслужб. Через те, ймовірно, ніколи не вдасться встановити правду в справі отця Малінського та інших священиків.

На думку фахівців, комуністичні спецслужби мали у списку своїх таємних співробітників від 10-ти до 30-ти відсотків священнослужителів Народної Польщі. Отець Бонєцький вважає, що справа люстрації священиків призведе до морального оновлення Римо-католицької церкви в Польщі. На його думку, миряни переконуються, що священики не якісь "супер-християни", а лише звичайні люди, які також можуть помилятись і грішити.

Матеріали до теми:

• Польський уряд хоче усунути з назв вулиць імена діячів комуністичного руху. • Справа відставки польського архієпископа Вєльгуса буде переломною в процесі декомунізації держави, вважають аналітики. • Криза у польській римо-католицькій церкві.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG