Доступність посилання

ТОП новини

«Луганські авіалінії» віддають інвестору.


Ярослав Гребенюк Луганськ, 15 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Державна авіаційна компанія «Луганські авіалінії» може перейти в руки приватного власника і розширити географію перельотів до зарубіжжя.

Не мати розвиненого повітряного зв’язку – це ганьба для обласного центру, сказали в Луганській адміністрації і почали шукати інвестора. І, здається, знайшли. Про це, принаймні, заявив керівник Луганщини Олександр Антипов. Тепер у планах Луганська – відновлення рейсів на зарубіжжя, зокрема, на Москву й Санкт-Петербург і покупка нових літаків.

За словами голови правління ВАТ «Луганські авіалінії» Анатолія Немліхера, «Інвестор потенційний є. Він український. Плани на майбутнє багатообіцяючі. Поки ж попит на авіатранспорт серед луганців не збільшився. Це зв''язано і з ціною на квиток. Вона росте, тому що росте ціна на запчастини, гас».

Довести Луганське літовище до європейського рівня непросто. Річ у тім, що в аеропарку «Луганських авіаліній» лише старенькі, ще з радянської доби літаки АН-24. Від січня 2005 року Еврокомісія заборонила машинам такого типу літати над Євросоюзом.

Отже наразі в планах інвестора – закупівля в лізинг 7-ми німецьких літаків, що дозволить відновити рейси закордон, зокрема у Москву та Санкт-Петербург.

Хто ж бере у власність «Луганські авіалінії»?

Пан Немліхер не називає імен, проте доволі просто можна спрогнозувати, хто саме зацікавлений у цій покупці.

Володимир Рисухін, директор «Східноукраїнської металургійної компанії», депутат облради від БЮТ власник 13 % «Луганських авіаліній», наприкінці минулого року висловлював бажання придбати й решту. А керівник області Антипов розповів, що минулого тижня на торги виставляли 87 % акцій «Луганських авіаліній», проте тоді завадили «певні організаційні моменти». Обласний голова пообіцяв, що процедура продажу відновиться через місяць-другий.

Отже нові аерошляхи зв’яжуть схід України зі світом, як це вже колись було. Луганці пам’ятають, як 15 років тому з Луганського аеропорту літаки злітали по 100 разів на день. Народний депутат України, луганець Володимир Ландік з цього приводу зауважив: «Коли у нас були 70-ті роки, було по 130 вильотів на день. Як в Еміратах. Дві три хвилини і хтось сідає, хтось злітає. Не купиш квитка, не проштовхнешся, в буфеті не достоїшся. Черги, люди на підлозі сплять – хто не відлетів або квитків не купив. Рух був божевільний, відлетіти неможливо. А зараз ганьба – літає один єдиний літак і при тому АН-24».

На реконструкцію «Міжнародного аеропорту «Луганськ» цього року будуть виділені з Держбюджету 5 мільйонів гривень.
XS
SM
MD
LG