Доступність посилання

ТОП новини

Закарпатські інваліди праці отримали автомобілі.


Надія Петрів Ужгород, 15 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На Закарпатті за роки існування Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань інваліди вперше отримують автомобілі. Щасливчики – дев’ятеро інвалідів праці, дехто з них сивочолі чоловіки, яким давно за 70.

Інвалід праці Федір кульча отримує ключі від нової спеціалізованої "Славути". Вручає автівку перший заступник голови ЗАкарпатської облдержадміністрації Іван Балога.
Окремі інваліди навіть не приїхали на
вручення, не змогли через старість.
Отримують автомобілі їхні сини та внуки.
Мешканець Ужгорода Федір Емеріхович Кульча чекав на автомобіль понад 10 років. Каже, навіть не сподівався на те, що ще колись йому дістанеться таке благо цивілізації. Хоча потребував автівку як ніхто. Понад 30 років тому поїзд травмував ноги Федора Емеріховича, і з того часу він практично не виходить за власні ворота. Про давню трагедію згадує чоловік із болем: «Під час роботи вийшов я з чеським митником зустрічати поїзд. Стояли ми саме біля залізничної колії, коли з неї зійшли три вагони. Мене підкинуло під поїзд, відрізало ноги, а чеському митникові – руки».

У черзі на машини ще 45 закарпатців

Син Федора Емеріховича каже, що батькові уже й не доведеться їздити на отриманій автівці, хоча вона й пристосована для інвалідів. Керувати машиною 78-річний чоловік не зможе через те, що вже й зір слабкий, та й сили в руках немає. А поряд з цим очікують і сумніваються, чи доведеться їм колись керувати машиною, ще 45 закарпатців такого ж похилого віку. Вони побоюються, чи вистачить на машини грошей ще за їхнього життя, якщо досі роками не вистачало навіть на обов’язкові соціальні виплати.

Очікування довжиною у 15 років

Начальник закарпатського управління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань Іван Зарева каже, практично всі інваліди виробництва перебувають на черзі з початку 90-их років: «Сьомий рік існує фонд. За цей період лише одна машина в нашій області була вручена – це за рішенням суду – інвалідові, який користувався першочерговим правом на автомобіль. В сім’ї цього інвалід ще троє людей з обмеженими фізичними можливостями. Тому було вирішено його забезпечити автомобілем».

Те, що зрештою інваліди виробництва отримують автомобілі, перший заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Балога вважає відновленням справедливості. Адже лише торік отримали автівки 137 осіб із обмеженими фізичними можливостями, щоправда інших категорій.

Іван Балога: «Факт той, що люди, які через ті чи інші причини на роботі отримали пошкодження свого здоров’я, сьогодні дістали маленьку-маленьку компенсацію. І дай Боже й надалі в цьому напрямку працювати. Мене запевнив керівник Фонду, що робота триває. Щодо інших напрямків розподілу, ми постараємося спрацювати не гірше, ніж у 2006 році».

Обласні керівники кажуть, на цей рік в бюджеті передбачені кошти на закупівлю ще з десятка таких спеціалізованих автомобілів. Чиновники планують, що протягом року вдасться забезпечити транспортними засобами щонайменше третину інвалідів праці
XS
SM
MD
LG