Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд завалили скаргами.


Тетяна Ярмощук Київ, 16 лютого (RadioSvoboda.Ua) – Конституційний Суд: єдиний орган конституційної юрисдикції чи інструмент політичної боротьби? Останнім часом позови політиків до цієї судової інстанції почастішали.


“Наша Україна” звернулася до Конституційного Суду, аби той встановив, чи дозволено йому переглядати зміни до Основного Закону. Блок Юлії Тимошенко хоче, щоб Конституційний Суд розтлумачив нюанси імперативного мандату для народних депутатів. Президент прагне встановити конституційність Закону “Про Кабінет Міністрів”. А антикризова коаліція анонсує оскарження у Конституційному Суді президентських указів.

На думку нашоукраїнця Михайла Поживанова, останнім часом Конституційний перетворюється на політичний орган: “Я не можу сказати, що Конституційний Суд є тією останньою інстанцією, на яку можуть сподівати люди. Він мені більш нагадує політичний орган, який вирішує питання тих, чи інших політичних сил, навіть не з юридичної точки зору, а з політичної. Це прикро, оскільки тоді у нас немає того органу, який був би тлумачем законодавства, що набирає чинності, і працюючого законодавства”.

Конституційний Суд опинився у глухому куті?

Регіоналка Людмили Кириченко вважає, що Конституційний Суд сьогодні у дуже скрутному становищі: “На мій погляд, все віддавати на вирішення Конституційного – безперспективна ситуація. Всі проблеми, які сьогодні є потрібно вирішувати шляхом переговорів та порозуміння”.

Масові позови політиків до Конституційного Суду – небезпечна тенденція. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив політолог Олесь Доній: “Виглядає небезпекою для України дискредитація цього судового органу, якщо політичні сили застосовуватимуть таку методу. Це означатиме, що розрубати ті протиріччя, які існують зараз між гілками влади і окремими політичними партіями цей орган не зможе, і будь-який його вердикт може не сприйматися половиною українського політикуму, що насправді є небезпекою для держави”.

Після півторарічної перерви у серпні минулого року Верховна Рада таки затвердила склад Конституційного Суду.

Матеріали до теми:

• Президент і Кабінет Міністрів продовжують з’ясовувати стосунки. Тепер – у судах. • Шуфрич лякає Президента. • Дострокові парламентські вибори: міф чи реальність? • Від битви за Закон про Кабмін до війни за зміну зовнішньополітичного курсу України.
XS
SM
MD
LG